КИ “Вароша” от Ловеч на гости на КИ “Здравец” в Златица

В топлият есенен 26-ти септември златишкият Клуб на инвалида “Здравец” посрещна скъпи гости от града на люляците Ловеч. 50 ловчанлии от Клуб на инвалидите “Вароша” бяха посрещнати по стара българска традиция с пухкава питка, здравец и шарена сол от напетите членове на ръководството на златишкия клуб.

Първа спирка на гостите от Ловеч бе златишкия метох, в който е отсядъл нееднократно Апостола на българската свобода Васил Левски. Гид и домакин на силната ловчанска група бе неуморната и напета Петрана Цакова – председател на Клуба на инвалида, носещ ухаещото име “Здравец”.

Метохът е емблематична сграда за златичани, останала единствена да напомня за героичното минало на града от времето на борбите за освобождение, Априлското въстание и следосвобожденска България. Разположен в махалата край църквата “Свети Георги”, метохът е скътал свидни спомени за тайни завери, на които безстрашни българи са обсъждали вдигането на въстание, планирали са революционни дейности с едничка цел Свобода на Родината! За чиста и свята Република е разказвал Васил Кунчев, давайки указания на своите средногорски съмишленици, вярвайки в тяхната непреклонност да се жертват за свободата.

След посещението си в Метоха, ловчанлии и тяхната придружителка Петрана Цакова се отправиха към музейната експозиция, разположена на втория етаж на Полицейския участък, където ги очакваше Боро Гечев. Известен в Златица сладкодумец, той разкри пред гостите от Ловеч щрихи от хилядолетната златишка история, демонстрирайки редица артефакти, които лично е откривал и дарил на Златица.

Заредени с многопластова информация и положителни емоции, гостите от КИ “Вароша” бяха тържествено посрещнати в ресторант “Средногорие”. Екипът на златишкия ресторант бе опънал богати трапези, украсени с даровете на есента. Кестени, тикви и пъстри димитровчета красяха масите, край които насядаха уморените от пътя и приключенията ловчанлии. Специален поздрав и приветствие към всички тях поднесе от името на всички членове на златишкия клуб на инвалида Петрана Цакова, изказвайки своето задоволство от ползотворното сътрудничество между двата клуба, което датира от години. Златичани вече са гостували в Ловеч и са останали възхитени от красивия град, затова с удоволствие посрещат своите скъпи приятели, които им връщат визитата.

Председателят на Клуб на инвалида “Вароша” Мария Йонкова благодари за сърдечното посрещане, богатата програма и радостта от разходката из златишките забележителности. Тя разказа за началото на дружбата между двата клуба.

За гостите Петрана Цакова бе приготвила още една изненада – кратка презентация на дейността на рудник Челопеч. Николета Четьова и Ивета Фотева-Мончева от “Дънди Прешъс Металс” – Челопеч представиха на присъстващите същността на добива на руди, кратка история на рудник Челопеч, множеството инициативи, които предприятието осъществява всяка година съвместно с местната общественост.

За всички присъстващи минната компания бе приготвила торбичка със сувенири за спомен и рекламно-информационни материали. Ловчанлии имаха възможност да видят отблизо крайния продукт от дейността на рудник Челопеч – концентрат в бурканче. Любознателни, те зададоха много въпроси на лъчезарните представителки на “ДПМ-Челопеч”, които с охота и усмивки им отговаряха.

Опитвайки по чашка златишка люта ракия, ловчанлии не пропуснаха да завъртят и едно традиционно българско право хоро, заредени с положителни емоции от гостуването си в Златица.

Един ползотворен есенен ден. Слънчев и напет, бе изпълнен с трепетни вълнения, смях и настроение, общуване и опознаване, създаване на мили спомени и приятелства. И всичко това благодарение на инициативността на Петрана Цакова, която не щади сили и усърдие да развива дейността на КИ “Здравец” – Златица.
На изпроводяк имаше много прегръдки и обещания за нови срещи.

Подготви: Петя Чолакова