Карлиево пита за водата

Жители на село Карлиево стартираха подписка и петиция заради липсата на вода, въпреки подменения водопровод в селото. Подписката е адресирана до Общински съвет – Златица с настояване за провеждане на извънредна сесия в село Карлиево, на която да присъстват представители на изпълнителя на проекта, проектанти, представители на ВиК-София област и на ВиК-Асоциацията за областта.

Иван Лазаров: „Ето така живеят хората в Карлиево. Молят се да има вода в мазето, за да напълнят кофи с вода за тоалетната и миенето на посудата, а да не говорим как се къпят и перат“… (снимката)


Гражданската инициатива на хората от Карлиево е за създаване на независима комисия от външни експерти и отговорни лица, представители на Община Златица, ВиК София област и представител на Кметство Карлиево, която да изследва причините, довели до липса на водоснабдяване през последната една година в село Карлиево.

Карлиевчани коментират, че постоянната липса на налягане довежда до невъзможност за нормален живот. Настояват още и за подробно обяснение, включително и наемането на външна фирма, която чрез съвременни методи за изследване на течове и/или незаконни включвания, да установи има ли такива към извора, който снабдява селото с вода.
„Резултатът от изследването да бъде нотариално заверен и представен пред гражданите на село Карлиево. След представяне на откритията да ни бъде и представен план с точни срокове, които да доведат до решение на проблема с водоснабдяването, в противен случай си запазваме правото за други форми на протест“ – пише още в Гражданската инициатива.

Граждани от Златица също коментират казуса и поставят въпроси, свързани с липсата на вода в Карлиево, където скоро приключи проекта за подмяна на водопроводната мрежа.

Георги Златанов: Рехабилитацията на водопреносната система на селата Петрич, Църквище и Карлиево, беше извършена по проект на общ. Златица на обща стойност 3 600 000 лв. Доста пари за тази работа и проекта беше „отупан“ от приближени до БСП хора! И защото има гаранционен срок, възложителя трябва да потърси изпълнителя за отстраняване на възникнали повреди и санкции за тяхното възникване!  Ама дали ще го намерят – кой знае… Нашата фирма не беше предпочетена въпреки дадените доста по добри финансови параметри….. все пак сме местни хора и ги е досрамяло да искат рушвет, пък и знаят че на тази струна при мен музика няма……“.

Недка Манолова: Кой е правил ремонта? Възложена ли е обществена поръчка? На кого? Кой е сключил договора? Кой е упражнил инвеститорски или авторски надзор?Кой е приел обекта? Какви са санкциите и кой ще ги упражни? Това са все въпроси с адрес към Общински съвет гр.Златица? Или Вие от Карлиево ще оправите водопроводната мрежа, ние от Златица пътната инфраструктура, а тези от Църквище и Петрич читалищната и музейната дейност?! Има ли градоначалник в Златица-Кааза или „лукова глава“? Кога ще излезе публично да се извини на всички нас и да каже: „Уважаеми съграждани, извинявам се на всички Вас, но аз не ставам за тази работа!“Ще има ли тази доблест и чест да излезе с достойнство от срамното си „управление“?!

Подписката ще бъде внесена в Общински съвет Златица.