И в Пирдоп ще има новогодишна заря, но няма да се пеят пръстените

От ОбА-Пирдоп съобщават, че в новогодишната нощ Душанци и Пирдоп ще посрещат 2021 г. с празнична заря, но поради продължаващото разпространение на корона вирус и риска от заразяване, „няма да се проведе традиционното събитие с музика, хоро и наздравица с чаша вино„. От съобщението не става ясно кое е това „традиционно събитие“, но вероятно се има предвид „наздравицата и кметското поздравление„. Възможно е събитието да е и възпроизвеждането на обичая „Пеене на пръстените“, свързан с дейността на местното читалище. Припомняме, че „Пеенето на пръстените“ в Душанци се прави по стар стил – на 14 януари, от което следва, че не това е „традиционното събитие“, което няма да се случи.

„Ще можете да наблюдавате от различни места в града, от домовете си или от площада празничната заря“, се казва още в съобщението. Ако ше има събиране на площаза, за да наблюдават зарята оттам, не е ли това нарушение на противоепидемичните мерки, питат граждани, притеснявайки се, че съобщението е доста многозначно в случая и не става ясно кани ли общината гражданите на площада, за да гледат зарята?

Общинската администрация призовава гражданите, които решат да наблюдават зарята на открито, да спазват необходимата дистанция помежду си, припомнайки, че поради въведените в страната противоепидемични мерки и поздравява с предстоящите празници пожелавайки здрава, успешна и щастлива 2021 г.

Надяваме се, че кмета Ангел Геров няма да се разсърди отново на зададените чрез медията въпроси на граждани и да пусне още някой сигнал, но кой знае. Явно не е свикнал да му бъдат задавани неудобни въпроси и затова реагира по типично комунистически почин, преследвайки тези, които ги задават. Весели празници Ви желаем, другарю кмет! И изразяваме надежда да бъдете по-толерантен към инакомислещите и по-отдалечен в решенията си от забранения със закон в България комунистически режим, предполагайки, че не се опитвате да го прилагате и днес.