И в Златица забраниха ползването на питейна вода за поливане и измиване на автомобили

Седмица след като кметове от съседни общини пуснаха заповеди за забрана ползването на питейната вода за измиване на автомобили, за поливане и прочие, и от община Златица се сетиха, че поради засушаването и липсата на сняг през зимния сезон, е належащо питейната вода да бъде опазвана и използвана единствено по предназначение.

С нарочна заповед на кмета на общината инж. Стоян Генов на територията на общината се забранява:

„Използването на обществените чешми и водопреносната мрежа за непитейни нужди – напояване, поливане на зелените площи и миене на улици, моторни превозни средства“. Със същата Заповед № 38 от 28.01.2020 г. кмета нарежда още: „Всички чешми, в имотите на потребителите да бъдат зазимени за периодите на отрицателни температури“, като са определени и съответни глоби в случай на констатирани нарушения.

Добре, че кметът Геров не е забранил къпането, което също е „непитейна нужда“, но пък миенето на улици се извършва единствено и само от страна на Община Златица и това е рядко срещано явление, за да бъде забранявано. Поддържането на зелените площи в общината също е отговорност на общинските служители, което иде да рече, че кметът е издал заповед какво да не правят същите, с която публично запознава всички граждани. Малко са гражданите, които поддържат зелени площи през зимата. Липсват и тези, които си поливат градината през този сезон.

Напояване и поливане през зимният период и при минусови температури едва ли някой е хукнал да извършва в Златица, но нейсе. Решил градоначалникът – произнесъл се и то във връзка с писмо от „Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД получено още на 14.01.2020 г. Заповедта е предназначена за кметски наместници, каквито в Църквище и Петрич официално няма назначени.

Над 10 дни отне на ОбА-Златица да изготви Заповед за забрана използването на обществените чешми и разбитата водопреносна мрежа за непитейни нужди. Нищо, че повечето от обществените чешми или отдавна са пресъхнали, или водата в тях е толкова слаба, че еднолитрово шише се пълни за около половин час. Почти е невъзможно водата от обществените чешми да се използва за нещо друго, освен хората да си направят две-три чаши чай.

С това темпо можеха да го сторят и за Великден, когато нуждата от подобна заповед ще е много по-голяма, ако не завали в скоро време сняг или поне дъжд.

Резонно гражданите задават въпроса:  Но защо само в периода на минусови температури, а не целогодишно? През цяло лято и късна есен няма вода от трети етаж нагоре в сутрешните и вечерни часове! В същото време във всеки двор е пуснат маркуч с вода от чешмата и се поливат градини и тревни площи! От заповедта не става ясно , кой и как ще осъществява контрола!“.

Още коментари по темата:
С.Г.: Кмете,вземете та се захванете да оправите водопровода и улиците,а не да се захващате с модерна тема.Идва пролет,ние пускаме заповед за зазимяване.Водата в Златица поскъпна защото е кална,а знаем,че земята е скъпа.Няма неразкопана улица от ВиК,заповеди за глоби ще пускаме.Вас,и ВиК,кой ще ви глобява? Безхаберници!