инж. Стоян Генов: Радвам се, че стартираме ремонта на пътя за Бодят

На 16-ти март 2023 г. с официална церемония и водосвет бе даден старт на изпълнението на проект “Реконструкция на път SFO 3303 от разклона с път III-6004 до махала Бодят”, по който община Златица работи от повече от три години.

На събитието присъстваха множество гости и жители на махала Бодят, сред които проф. Илия Гърков – старши вицепрезидентът за Европа на „Дънди Прешъс Металс”, представители на ОбА-Златица, кметски наместници и общински съветници.

Кметът на Община Златица инж. Стоян Генов изрази своята радост, че проекта е вече факт и стартира неговото изпълнение, благодарейки за приемствеността, която има в МРРБ. В обръщението си към присъстващите той сподели своите емоции от изминалото време и етапите по изготвяне на проектното предложение:

Уважаеми проф. Гърков, преподобни отче, уважаеми гости и приятели благодаря Ви, че отделихте днешния ден да споделите това събитие – дългочакано от години.

Когато идвах в Бодят, няколко пъти, ме посрещаха на входа на Бодят с въпроса: „Кмете, джипа здрав ли е?”. Още преди три години започнахме разговори в тази посока, споделихме идеята, която идва от необходимостта този път да бъде ремонтиран. Мнозина тогава бяха скептици, че това е възможно, че държавата в днешно време ще инвестира такива сериозни средства в ремонта на пътя за Бодят.

С една последователна общинска политика и с разбирането на държавата, нещата ги доведохме до днешния ден, в който сме тук за да дадем началото на изпълнението на този проект.

След като дойде новината, че нашият проект е одобрен, тръгвайки от София, за да я споделя, пуснах един sms на проф. Гърков по време на пътуването и на входа на Бодят ме посрещнаха сем. Лещарови. Аз дойдох да споделя новината и така се разходих из Бодят, много жив ми се видя тогава и птичките, които се чуваха, и детски гласове.

Връщам пак назад три години, когато с Лещарови споделихме тази идея и тогава му казах на г-н Лещаров: „Приготви я (ракията – бел. ред)! Колкото може да е по-стара и отлежала”. Той ми каза: „Обаче, кмете, гледай да не стане на вода”!. Сега гледам, че ми я е приготвил и съм сигурен, че не е станала на вода. Напротив, един градус е вдигнала нагоре.

Искам да кажа и следното. Аз съм израснал през баира, дишал съм този въздух, живял съм в това спокойствие по тези земи и когато пак се обадих на проф. Гърков, той каза „Бодят е едно райско кътче!”. Така е! Всички го виждаме. Споделяме го. Малко хора обаче знаят, освен живеещите тук, знаят че това място е избрана от лейди Странгфорд. Тя е била тук, нали така сем. Чолакови! Тук е намирала спокойствие, за да изпълнява благородната си мисия в Петрич.

На два-три километра от тук – по права линия, са свистели куршумите в Руско-турската война. Трите темела на Бодят – долен, среден и горен, са задържали това село живо и до днес. Много от махалите в Петрич ги няма, нали така г-жо кмет, но то е живо, пълно е с живот и ние правим така, че да го напълваме още повече. Сигурно няма свободна къща. Зам.-кмета по път насам ми каза, че една къща тук струва толкова, колкото цялата махала преди време.
Нещата започнаха много отдавна. Разбира се, първо с духовното, с възстановяването на параклиса от г-н Гърков. Сега с реконструкцията на пътя. Следваща стъпка, може би, една детска площадка, за да има още повече живот.

Искам да изкажа специална благодарност към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за съжаление зам.-министъра в последния момент се ангажира в друга посока и не успя да дойде за откриването, защото там в това министерство има приемственост още от Аврамова, след това през Комитова, Караджов и днес Шишков. Това министерство работи и факт е, че вече и ние, Община Златица, реализираме втори проект след реконструкцията на водопровода в ниската зона, днес сме тук и за реконструкцията на пътя за Бодят.

Благодарности към ОбА, на хората, които работиха документално, за да стигнем до тук днес. Това са зам.-кмета г-н Македонски, кмета на Петрич г-жа Ангелова, финансовия директор г-жа Ланкова и хората, които работиха по обществената поръчка по избор на изпълнител, юрист-консулта, деловодителя и цялата администрация, които имат отношение към проекта.

Да пожелая ползотворна, безаварийна и ефективна работа на фирмата-изпълнител, на надзора – да бъде на място, както и на гражданството, които да осъществяват гражданския контрол. От страна на администрацията инвеститорския контрол е кмета на Петрич, главния инженер и финансовия контрольор. От наша страна той наистина ще бъде много сериозен.

Завършвам с това, че когато усилията на държава, община и гражданство се обединят, се случват и такива неща – хубави за гражданите на Република България.
На добър час на проекта!”.

Детайли от проектната документация изнесе зам.-кмета на Община Златица Илия Македонски, акцентирайки на етапите на изпълнение и видовете строително-монтажни работи. Общата дължина на участъка е 3441, 22 м. Пътният участък е част от общинската пътна мрежа на община Златица – четвърти клас и представлява единствена връзка до махала Бодят. Широчината на пътното платно е 4-5 метра. Предвижда се изграждането на банкет с ширина 1 метър по цялата дължина на пътя и от двете страни, като на определени места ще има водостоци – 8 броя, канавки и бордюри.

Изпълнението на проекта стартира с втория етап – от центъра на Горни Бодят и се предвижда той да бъде изпълнен за 180 дни. Осигуреното финансиране е половината от заложеното в проектната документация. Общата стойност на проекта е 2 милиона и 6 хиляди лева.

Подготви: Петя Чолакова