Има ли връзка акцията на МВР в Пирдоп с арестуваните за подкуп полицаи в Благоевградско?

Вестник „24 часа“ съобщава, че двама полицаи са хванати да взимат подкуп и са арестувани на 17-ти ноември, като Окръжният съд в Благоев град в лицето на съдия Красимир Аршинков постановява постоянна мярка „задържане под стража“, която може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Заглавието на обширната статия във в-к „24 часа“ е: „Полицаи, пратени да борят корупцията, към изнудван шофьор: За 10-20 лева няма какво да приказваме“, нейн автор е Тони Маскърчка. Посочва се, че полицаите са пратени в Благоевград да борят корупцията, а вместо това те са измъквали сериозни суми от шофьорите.

„На 17 ноември полицаите Александър Истатков и Ивайло Панков от Главна дирекция „Национална полиция“ приключили смяната с 1000 лева от два подкупа и неуспешен опит да приберат още 1500 лева“. Истатков и Панков са командировани в Благоевградско по линия на борбата с корупцията. Задържаните полицаи твърдят, че са натопени, защото „съвестно си вършили работата“.

Задържани са в четвъртък в София. Обвинени са, че на пътя Симитли-Банско, седмица по-рано, в един и същи ден, за няколко часа, са получили от двама шофьори по 500 лв. подкуп. Първият случай е с шофьор на камион с дърва, чиято карта за квалификация на водач била изтекла. За да не извикат служители на ДАИ да го проверят, му поискали и получили 500 лв. От шефа на фирмата с дървата пък поискали 1500 лв., защото според служителите на реда били натоварени не само букови дърва, както пишело в документите, но и дъбови. Бизнесменът обаче категорично отказал да даде пари, защото бил сигурен, че няма нарушение.

Задържаният полицай Ивайло Панков е от Пирдоп. Пред съда той се защитил представяйки 14 характеристики от общински съветници, общественици в града и дори от директора на Горското стопанство, че е съвестен служител и уважаван жител на Пирдоп.

„Може и 200 характеристики да представите, но на фона на това, което имам като доказателства, са без значение. Двете лица целенасочено са създали ситуацаии, за да поискат подкуп, а не просто шофьорите да им предлагат, за да се спасят от някакво наказание. Те трябва да бранят държавата, а са ударили държавата по коленете. Подкопали са държавността. Поведението им е високо укоримо“, каза прокурорът Ивайло Филипов.

На 24-ти ноември в Пирдоп бе извършена специализирана полицейска акция от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР с претърсвания на частни жилища. По информация на радио Ауреа имало и задържан полицай.

И днес началникът на РУП-Пирдоп гл. инсп. Стоян Стоянов не е в района на Средногорието, като по информация на служители е извън страната. Потърсихме го за коментар по случилото се в Пирдоп и арестувания полицай от Пирдоп Ивайло Панков, но поради отсъствието му, такъв нямаше как да получим. И неговият заместник не беше в РУП-Пирдоп, за да даде информация, с която да запознаем средногорската общественост. Ще продължим да правим опити в тази посока.

Въпросите, които очакват своя отговор са:

– Има ли връзка между акцията в Пирдоп и случилото се в Благоевградско?

– Кои са общинските съветници и обществениците предоставили 14 характеристики на задържания полицай Ивайло Панков, които той е представил пред съдиите и какво е тяхното съдържание? На база какви критерии са били написани?

– Били ли са със специално отношение към тях написалите 14 характеристики общественици и общински съветници от региона от страна на служителите на МВР?

– Имало ли е подобни случаи на искане на подкупи от полицаи в Средногорието?

Подготви: Петя Чолакова

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/13162120