Илюстраторът Теодор Манолов с образователен роман по своя популярен комикс

Теодор Манолов е човек на изкуството със силен афинитет към българската история, захванал се с нелеката задача да популяризира един от позабравените герои на нашите предци – Спартак. Той вече пусна на пазара две книги с комикси по темата, но изглежда, е решил да я развие и в класическа романна форма. Идеята му да превърне комиксите си в художествен текст, при това текст с образователна насоченост, става реалност с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Творчески стипендии”.

Манолов, завършил графика в Художествената академия, е познат както един от броящите се на пръсти сценаристи и художници на комикси у нас, като дългогодишен преподавател по изкуства, дизайн и технологии, като един от пионерите на дигиталните изкуства в родината ни, като художествен директор и илюстратор на редица списания и илюстровани книги, като автор на музика и текстове за песни, като рок-музикант, като теоретик на историята на изкуството, а ето че вече е и автор на роман, при това доста експериментален, тъй като съчетава приключенския сюжет от комикса си с огромна по обем научна информация за траките и епохата им. Жанрът на въпросната книга той нарича дидактичен роман или пък роман-енциклопедия.

Интересът му към Спартак – легендарния герой на Древна Тракия, се заражда още в детските му години, провокиран от баща му Любомир Манолов, един от създателите на емблематичното и любимо на хиляди българи списание за разкази в картини – „Дъга”. На Манолов-баща е сценарият за първия истински български графичен роман от 80-те години на миналия век, който, лесно е да се сетим, е посветен тъкмо на Спартак. В този смисъл Манолов-син продължава делото на баща си, но не просто като римейк на творчеството му, а със собствен, оригинален сюжет, при това онагледен с множество карти, таблици, хронологични линии, схеми и диаграми.

„Спартак. Романът”, едно наистина експериментално четиво, който вече е напълно завършен, илюстриран и оформен и трябва да излезе на пазара до края на годината, е най-новата рожба на Манолов-син. Прочетох го и намирам, че за разлика от комиксите, които, като правило, имат по-опростена и динамична фабула, този роман е доста по-дълго обмисляна идея, доста по-дълбочинно изследване на античността по нашите земи и доста по-сериозна мисия около възраждането на българския дух и опресняването на българската историческа памет. „Спартак. Романът”, който, видно е, е само началото на дълга поредица подобни истории, е подчертано мащабен будителски проект, призван да съживи интереса към героите ни от миналото. Още в предговора към книгата Манолов изразява възмущение от факта, че Холивуд е увековечил Спартак с няколко, макар и спорни като качество, продукции, докато България, на чиято територия е живял този велик мъж, не му обръща никакво внимание в изкуството си. И се е заел да поправи тази грешка.

Ето как Манолов презентира своето творение, задавайки провокативен въпрос: Какво знаем за младостта на Спартак? Нищо, което да е научно доказано. Затова нека се опитаме да реконструираме неговия живот, изучавайки неговия етнос – траките, от неговата епоха. Това можем да направим най-вече с помощта на историческата наука, но и с приноса на легендите, романите и произведенията на изобразителното изкуство, посветени на него и племето му. Да, моята книга може и да е измислица, но тя определено резюмира представите, които човечеството си е създало за могъщия тракиец, основен персонаж на стотици произведения – в литературата, в киното, в живописта. Но за разлика от чуждите творци, правили подобни опити, аз се мъча да възстановя образа му върху неговите истински корени, да подчертая, че Спартак е „наш, български герой и наше, българско културно наследство”.

Наследил от баща си една мисия, но и високо надградил идеята, Теодор Манолов развива този монументален персонаж с български корени, разкрива редица негови черти, останали неглижирани у писателите и режисьорите, претворили образа му. Опитва се да събере екип и за заснемане на филм, но споделя с огорчение, че за момента българските кинаджии не проявяват силен интерес към тракийските теми.

Именно тракиец, като такъв се опитвам да го обрисувам, тъй като в повечето романи, комикси и филми за него тракийската следа е просто нахвърляна и нищо повече“ – казва Манолов. – Там няма кой знае колко за религията, бита, културата, изкуството, магиката и митологията на траките. Там се говори само за гладиатора и воина Спартак.“

Докато Манолов го представя не само в тази му светлина, но и като високо образован, културен за времето си човек, като познавач и носител на постиженията на тракийската цивилизация. Битието му в тази нова трактовка не се състои само от битки и лозунги, то е необикновено и дори мистично приключение, философско противоборство срещу наложените порядки – социални, политически, религиозни, дори светогледни. За Манолов Спартак е преди всичко осъзнат будител, духовен водач, а не просто революционер-догматик или бунтовник-отмъстител. Спартак тук е невероятно широката и мъдра личност, чиито наследници са велики фигури като Раковски, Левски и Ботев.

„Спартак. Романът” на Манолов-син наистина си заслужава да се прочете! Но това не е лесна работа. Информацията за траките и съседните им народи от епохата на античността, събрана в него, е колосална по обем. Свикналият на „леки“ фабули читател определено би се озорил със запомнянето на толкова много данни, понятия, дати и имена. Не е ли това мъчно препятствие пред широката публика? „Нямам подобни опасения – казва авторът. – Интересът към комиксите ми е наистина много над очакваното, така че, ако на някого информацията, която предоставям в романа, му е в повече, нека си чете тях. Тези пък, които вече ги прочетоха и искат да научат още, и още, и още, със сигурност се радват на работата ми. Въобще, със Спартак всичко е наред! Не го мислете…“

СПАРТАК. РОМАНЪТ е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура.

За неговото илюстриране авторът е използвал преработени и завършени рисунки от комикса си СПАРТАК. ЛЕГЕНДАТА, издаден от Исторически парк, както и други свои и на екипа си произведения.

СПАРТАК. РОМАНЪТ е част от културно-образователната стратегия СВЕТЪТ НА СПАРТАК, чийто автор е Манолов.

Подготви: Петя Чолакова