Излезе брой 107 на Списание „Средногорски БАГРИ“

И февруари мина през Балкана…
Отлетя като ехо с последния чанов звук и конски тропот…
След бурните февруарски дни Средногорието за кратко притихна…
И заваля СНЯГ – дългочаканият, белият, чистият. Обичам да вали сняг и да покрие мръсните златишки улици. Поне за малко да стане красив родния градец. Да бъде светъл и да се усмихва…
Зимната приказка позакъсня тази година, но малък Сечко не забрави да се разлюти, въпреки гонещите го кукери със страшни маски…
Голям Сечко, Малък Сечко… Марта иде! Бяло и червено да закичи!
Средногорието отново бе разлюляно – къде от земетресение, къде от забавления, къде от искания за незабавна оставка. Не спят – будни са средногорските балканджии, нетърпящи гнет и ярем. Не напразно сме ІV-ри революционен окръг и оттук започва Априлското освобождение на България! Родната и Святата!
Незабавна оставка поискаха революционно настроените съветници и граждани в Златица. Предизвикателство хвърли Иванова, но не го изпълни. Кметът на Пирдоп пък се отчете без да присъства на сесията и да отговаря на зададените въпроси… Номерът мина през зам.кметицата Бойчева, която като на училищно мероприятие декламираше “свежо” словоизлияние за “свършеното”-недовършено. Разбра се, че в Пирдоп са открили освен топлата вода и разделното сметосъбиране. Велико научно постижение.
Пари за смет има – за детски закуски няма! Тъй е в Пирдоп, приоритетно се работи според нечии желания… Трупат се дългове, че и задължения.
Засия Средногорието и загря с винце по Трифоновден! Зарязаха се лозниците, опияниха се редиците… Спазиха се неотклонно традициите в средногорските общини, само Златица остана да гледа сиротно отстрани как другите празнуват… В Златица народните обичаи не са много на почит, но пък си имаме вълкочервенкови поклонници, разбирай терористични агитки! Златица празници не я ловят… Читалището отдавна угасна, скоро и общината ще затвори кепенците…
“Парашутист” посети сесията в Златица, но дума не издума… Нямаше кой да го представи, златишките управнички демонстрираха негостоприемство за сметка на високомерие. От високо измериха медиите и прецениха къде им е мястото – и на любените, и на недолюбваните! Там – през вратата, че да не снимат напудрените им физиономии. Карнавал!
Заветите на Левски и Влайков прозвучаха от дълги тържествени речи и оттекнаха в Балкана… Речи да искаш, дела няма! На думи всичко е прозрачно, всичко е в името на Родината, всичко е за Народа. Народът, обаче, е строго определен по партийна принадлежност и с членска книжка. За другите – ама друг път!
“Средногорски звън” огласи Челопеч и ни накара да се усмихнем гордо. Пирдопското чудо Йордан Стоянов донесе златен медал от Международна олимпиада по математика, провела се в Тайланд… Изправи снага Средногорието и изпъчи гърди. Децата, децата са важни! Те са бъдещето, те са настоящето. Удивително талантливи и будни правят чудеса въпреки местните общински неразбории! Да са честити прекрасните средногорски деца, донесли слава и чест за всички ни! Благодарим им от сърце за стореното! Ликуй, народе! Има светлина в тунела… Скоро и Златица ще засияе освободена… И може да се нареди по хубост до останалите средногорски общини! Дай Боже!

Петя Чолакова