ИЗГРЕБАХА ЗЛАТИШКАТА ОБЩИНСКА КАЦА

Община Златица е във финансов и морален фалит,
ОбС ЗАСЕДАВА НА “ДЮШЕЦИ”
Дълго прикриваният финансов цирей в Община Златица се спука и неприятната му миризма увоня общината и довлече сериозни последици за нейните данъкоплатци. Спукването му бе ознаменувано с устно и противозаконно разпореждане на все още кметуващата Магдалена Иванова, която заповяда ОбС-Златица да бъде изведен от заседателната му зала и прогонен от общинската сграда. Не само съветниците, но и цялото му недвижимо имущество – заседателни маси, столове, озвучителна уредба и прочие. Само пердетата останаха да висят сиротно в опразненото помещение.
Останалите като бездомни сирачета общински съветници временно бяха приютени в златишкото читалище, но то им постави условието – да му бъдат изплатени натрупаните сметки за електроенерия, възлизащи на над 1300,00 лв. – не заради друго, а за да не се налага съветниците да гласуват на тъмно, или на свещи. При така възникналата ситуация общинската съветничка от ГЕРБ инж. Димитринка Савовска предложи ОбС-Златица да заседава и работи в палатка, опъната на златишкия паветен площад – върху все още останалата там общинска земя, близо до паметника на атентатора Вълко Червенков. Не че там ще имат електричество, но поне няма да бъдат подлагани на унижението да се молят на тези, чиито шалтер дръпнаха.
Естествено, като буден и загрижен гражданин, предложих общинския съветник от АБВ и зам. председател на възстановения „Военен съюз” инж. полк. Тодор Чомпалов да изпроси от военния министър Каракачанов една голяма военна палатка… Заради настаналото военно положение за ОбС-Златица. От онези палатки, които се ползваха едно време за организирането на войнишки изпращания – под нея да заседават общинските съветници и да решават съдбините златишки. На сред мегдана, немили – недраги, напъдени и натирени хора, отговарящи по закон за управлението на общината и взимащи решения, които все още неотстранената за злоупотреби кметица би следвало да изпълнява. Като това да се плати тока на читалището.
Освен, че се славя с будна гражданска съвест, мога да се похваля и с огромната си любов към книгите и читалищното дело. Поради тази причина съм чел култовата книга „Кръстникът”, в която Дон Корлеоне обясняваше на своите приближени, че при военно положение се излиза на „дюшеци”, сиреч, по златишки – на палатки.
Ето докъде докара община Златица некомпетентното управление, натресено ни с лозунга „Златица не се продава”… Че то защо да се продава, като лесно може да се ограбва и никой не се натиска да я купува? Риторично си мисля и се чудя на онези златишки люде, които пак гласуваха под строй за БСП кандидатурата Магдалена – дали все пак депутатина Иво Христов не е прав, че близо 80% са дебили, след като отново и отново гласуват за тази партия и нейните отрочета? Кой знае!
Защо се стигна до позорното изгонване на ОбС-Златица от общинската заседателна зала?
Естествено, за това най-голяма вина има госпожата с повдигнатото от СЗ „Антикорупция” обвинение и наложена мярка за неотклонение, но не е само тя. Зарових се в документите, като един ревностен последовател на Антон Тодоров, за да открия откъде на къде партера на общинската сграда не е общинска собственост, а е частна такава – на Потребителна кооперация „Златица 91” с председател бившата общинска съветничка и кандидат за кмет от ГЕРБ Костадинка Медарова. Възползвайки се от възможностите на ЗДОИ, юридическите си познания и не на последно място от ежедневните си наблюдения върху стадото, открих следното:
Още през 1995 г. председателката на Кооперацията с цел облага е заблудила дори Върховния съд на Р България, че „сградата-комбинат”, в която работят ОбА и ОбС-Златица е „одържавена” „без българската държава (БНБ) да е възстановила на „Наркооп”-а направените вноски по държавния инвестиционен заем, отпуснат за нейното построяване”. ВС през 1995 г. с порочно решение е отменил отказа на Окръжния съд да възстанови на Костадинка Медарова тази „сграда-комбинат”. Но не е възстановил земята под нея!?…
Защото НИКОГА тази земя, както и Часовниковата кула – символ на Златица, строена през 1777 г. НЕ са били собственост на „Наркооп”-Златица, чиито приемник се явява Кооперация „Златица 91”.
Да не би „сградата-комбинат” да виси във въздуха – върхово строително постижение на ХХІ век! Че как иначе строиш сграда върху земя, която не е твоя и даже караш собственика на земята да ти плаща наем!? А ти плащаш ли му наем за земята?!
Който е собственик на земята под една сграда, той е и собственик на построеното върху нея… Това е върховен принцип в правото, който важи и през 1995 г., когато по една или друга причина „сградата-комбинат” е преминала в кооперативни ръце чрез явното въвеждане на ВС в заблуда, че „не са върнати на „Наркооп” – Златица вноските и лихвите по тях от БНБ”.
При своето проучване открих собственоръчно написани сведения от председателя на „Наркооп”–Златица Панчо Ангелов, съхранени в отдел „Общинска собственост” при общината. В тях той обяснява как въз основа разпореждане от МС на Р България през 1962 г. БНБ е възстановила на „Наркооп” направените от него вноски по инвестиционен заем, в едно с лихвите по тях и как чрез тези средства „Наркооп” е построил: фурната в Златица, фурната в Челопеч, търговските сгради в Църквище и Петрич, закусвалнята, сладкарницата и месарския магазин (съвместно с БДЖ), находящи се в центъра на града, ресторант „Москва” (съвместно с АПК), част от бар „Пещерата” и е заплатено проектирането на новия търговски комбинат – р-т „Средногорие” и магазините над него, както и офиса на Костадинка Медарова и счетоводството, в която тя е работила като счетоводител преди да я изберат за председател.
През 1995 – 1999 г. кмет на Златица става полк. Чомпалов от БСП. В този мандат Медарова, явно страхувайки се от нрава на полковника, който стреля с пистолет от кметския кабинет, не е изявила никакви претенции към общинската сграда. Ни за наем, ни без наем, ни за земя, камо ли за Часовниковата кула.
През 1999 г. на кметския стол в Златица сяда инженерът от РАБФАК Стефан Попов – бивш инструктор в ГК на БКП, кандидат на „Зелената партия”, днес общински съветник втори мандат от БСП. В края на мандата си (31.10.2003 г.) Стефан Попов чрез сключване на противозаконен и нищожен договор за „доброволна делба”, който НЕ е изповядан пред нотариус, въпреки изискването за това и не е вписан в Службата по вписванията при РС-Пирдоп, но с включени в него неверни обстоятелства, предоставя на ПК „Златица 91” целия партерен етаж на общинската сграда, в който влизат заседателната зала на ОбС, Данъчната служба (сега „Социалната”), Пенсионерския клуб и помещението, в което са разположени днес дежурните по съвет. А месарския магазин, станал фризьорски салон, сега дюнерджийница, за който г-жа Медарова получава наем, е вписан като КОРИДОР от 29,12 кв.м., нищо, че е отстрани на главния вход на сградата и няма как да се определи като такъв. Чрез този нищожен договор за „доброволна делба” Стефан Попов дава на Костадинка Медарова сграда в центъра на Златица с близо 1000 кв. м. търговска площ и над 1 дка общинска земя, 2/3 от бар „Пещерата” и 32 дка общинска земя в местността „Бакаджик” – сега розова плантация на Медарови. Предоставил е на Кооперацията и 1/3 от общите части на общинската сграда, заедно с парокотелното помещение?! Чудно ми е с какви мотиви Стефан Попов е направил подобно волно дарение?!
Благодарение на инж-стефи-поповата мисъл апетитите на Костадинка Медарова видимо се увеличават и през 2004 г. чрез решение на УС на ПК „Златица 91” тя иска да получи от община Златица в замяна на партерния етаж – градската градинка, разположена зад общинската сграда в едно с търговския обект в нея, Часовниковата кула и градската тоалетна, както и комплекс „Юрий Гагарин” и 400 дка общинска земя в местността „Мурта” – село Петрич.
След кметуването на Стефан Попов и след това на Атанас Петров, на власт в община Златица през 2007 г. идва голямата специалистка по „сключване на договори от международен мащаб” (по нейни твърдения) Нонка Каменова. И тя с инж-точка пред името си. Същата е независим кандидат за кметския стол, а според мнения на златичани е „независима и от самата себе си”…
Какво се случва между кмета Нонка Каменова и председателя Костадинка Медарова?
На 01.02.2008 г., без решение на ОбС-Златица, което е грубо нарушение на ЗМСМА, двете сключват убийствен за данъкоплатците от общината договор за наем на партерния етаж, чиято собственост е доказано общинска и е жертва на множество манипулации и противозаконни акции. Нонка Каменова се съгласява Община Златица да изплаща на ПК „Златица 91” месечен наем в размер на 2400,00 лв. с ДДС – наем, по-висок от тези в София, изчислен вероятно на база „търговска площ”. В договора има и клауза, че общината ще заплаща по 0,5% лихви и неустойки за всеки ден, в който е пресрочила изплащането на високата наемна цена, което прави над 300% годишно – лихви и неустойки, почти непознати в света. Дори “бързите кредити” днес са по-умерени в лихвите, а лихварите спазват елементарна финансова хигиена и не си позволяват така да дерат кожите на заемополучателите.
Сключеният договор е за една година, т.е. срочен. Но… Нито Нонка Каменова, нито Костадинка Медарова искат той да бъде прекратен след неговото изтичане, поради което същия става безсрочен. И оттърване няма. Нонка Каменова продължава да плаща наем на Кооперацията и след изтичането на срока от една година.
На власт през м. ноември 2011 г. в Община Златица идва още по-голям специалист по договорите, особено тези в строителството и отново с инж-точка пред името си – Магдалена Величкова Иванова, която продължава традицията да плаща наем за партерния етаж на общинската сграда. До едно време.
Експертните възможности на Магдалена Иванова са всеизвестни – като се тръгне от случилото се в СУ „Св. Паисий Хилендарски” и се стигне до сключеното от нея противозаконно допълнително споразумение (в грубо нарушение на ЗОП и ЗМСМА) с т. нар. Консорциум „Зелена Златица”, гарнирано с още 4 договора за извършване на множество СМР на стойност стотици хиляди левове. За облагородяване на така желаната от Медарова градска градина зад общината, за напоителната система пред общината (20 кв.м. маркучета), за смяна на плочките на тротоара пред общинския партерен етаж и за „Пазарището” Консорциум „Зелена Златица”, съставен от три строителни фирми, иска 495 427 лв. – за извършени дейности, които по мнение на строителни специалисти не струват и 90 хиляди лева…
Въпреки прословутите “инженерни” възможности на Магдалена Величкова Иванова, заради нейното некомпетентно административно и всякакво друго управление, доживяхме ПРИНЦИПАЛЪТ на местната власт (ОбС) да бъде изгонен от общинската сграда и да шляпа “немил – недраг” из златишките дупки. Е, ще си кажат читателите, че и общинските съветници носят своята отговорност за случилото се. И ще са прави, защото в много случаи гласуват на юнашко доверие внесените докладни от Магдалена Иванова, разчитайки на компетентност и морал от нейна страна, забравяйки за случилото се в многострадалното ни училище. А може и така да им изнася.
Сагата между Община Златица и Златишката кооперация се разраства и придобива мащабни размери. Заради отказ на Магдалена Иванова да изплаща наема на Кооперацията, Община Златица е осъдена да изплати над 100 хиляди лева на Костадинка Медарова, както разясни изпълнителния директор на Кооперацията Младен Медаров на последната общинска сесия, състояла се на 24.10.2017 г. в читалището. Отказвайки да направи това поради липсата на пари, Община Златица осмъва със запорирани сметки и нашите така компетентни общински служители, в това число кмет и съветници, не могат да получат своите възнаграждения…
Ясно е, че този въпрос търпи развитие. Още по-ясно е, че това развитие едва ли с това управление ще бъде в полза на гражданите, които чинно си плащат данъците и очакват техните избраници поне от хорска срама да свършат някаква работа. Язък за няколкото европейски проекта за административен капацитет, които доведоха до… Нищо. Или по-скоро до фалита на общината. А какво ли щеше да бъде ако не се бяха обучавали администраторките и кмета, даже не ми се мисли. То, че административен капацитет в Община Златица няма, стана вече ясно и на известния животновъд и председател на фондация „Лейди Даяна” Григор Григоров, по-известен като Гринго или Гочо Андула…
Ех, клета ми Златица, явно онези 80% дебили, за които говори професора от БСП с руско потекло, са се концентрирали именно по твоите ширини! И доста са се разплули. Иначе не мога да си обясня как така през трима кмета с инженерни титли – от Попов, през Каменова, до Иванова, се стигна до подобен непростим срам – да прокудят ОбС от собствената му зала и да запорират сметките на общината?! А ние очакваме тези да ни решават проблемите! Магдалена Иванова бе широко рекламирана от Стефан Попов по време на изборите. Същият е в “свитата й от съветници”. Е, при това положение, що се стигна до този исторически резил, бе другари? Предстои да разберем…
Стоян ШИЕКОВ

В допълнение към статията:

На състоялата се сесия на ОбС-Златица в малката зала на читалището (24.11.2017 г.), питане към изпълнителния директор на ПК „Златица 91“ Младен Медаров отправи Цветелин Кънчев (цитирам по памет):

Г-н Медаров, днес тук ни обяснявате, че защитавате интересите на Кооперацията и ни показвате каква е Магдалена Иванова и се съдите. Позволявам си да Ви попитам защо я подкрепихте на изборите (на втори тур Младен Медаров като представител на Реформаторски блок в Златица застана зад кандидатурата на БСП за кмет на Община Златица Магдалена Иванова – бел. ред).
Младен Медаров отговори на Цветелин Кънчев, че е подкрепил на втори тур Магдалена Иванова, защото „обещала да плаща наема на Кооперацията“…

В отговор на това Цветелин Кънчев възкликна: „Нали Златица не се продаваше“…

Става дума за лозунга, с който се яви БСП на балотаж в община Златица, а именно: „Златица не се продава“, като Магдалена Иванова бе подкрепена и от други представители на БСП – Ангел Геров, Пенчо Геров, София Торолова, Кирил Добрев. До тях се наредиха представители и на други политически партии, или както обобщи Стоянка Балова – председател на БСП-Златица и общински съветник:
„След безусловния политически прецедент, изразяващ се в открити публични и медийни декларации за подкрепа към кандидата за кметското място от БСП Магдалена Иванова от страна на леви, десни, центристи и националисти, битка превърнала се и в кауза за жителите на общината, обединени около мотото “ЗЛАТИЦА НЕ СЕ ПРОДАВА! НЕ НА КУПЕНОТО БЪДЕЩЕ”, политическата логика възтържествува. Малката средногорската община преизбра на втори тур своя  стар, нов кмет Магдалена Иванова“.

Е, Златица не се продавала… По „политическа логика“ на Стоянка Балова явно само се отстъпва за един наем в размер на 2400,00 лв. месечно + лихвите в размер на 300%.
Толкова според отговора на изпълнителния директор на ПК „Златица 91“ и представител на Реформаторски блок, е струвала подкрепата му за кандидатурата на Магдалена Иванова. А плахият председател на ОбС-Златица Асен Плахов, издигнат и избран именно от РБ дори излезе с Отворено писмо, уверявайки всички, че „докато съм начело на Общински съвет – Златица“ няма да позволя Аз и моите колеги да бъдем въвличани в интриги и отношения между кмета на община Златица – инж. Магдалена Иванова, НЧ „Христо Смирненски – 1889“ и ПК „Златица – 91„.

Ех, плахи председателю, че ти още в деня на включването си в изборите като водач на листата на РБ, представляван в Златица от Младен Медаров, си се включил в „интригите и отношенията“ между кмета на община Златица и ПК „Златица – 91“, водени на територията на златишкото читалище…
Златица не се купува, защото отдавна се разграбва… И докато „леви-десни, леви-десни“ без оглед на партийни програми, морални устои и ценности се обединяват около един наем по някаква си „политическа логика“, то ще продължаваме да патим и ще си сърбаме попарата, дето си я дробим по избори…

От ляво на дясно: Магдалена Иванова (БСП), Диляна Дилова (беше за последно от АБВ), Стоянка Балова (БСП), Даниел Йорданов (БСП – син на Петър Йорданов), Стоянка Петрова (БСП), Асен Згуровски (от кои ли не), Димитър Харалампиев (от кои ли не), Ненко Миндилов (БСП), Стефан Попов (от зелено до червено, сега БСП), Маргарита Йорданова (цвят: гражданско червено), Младен Медаров (представител на Реформаторски блок, сиреч син).
Както се казва от червено през лилаво до получаване на някакво синьо (тъмно-светло)…

Снимката е от партийното предизборно мероприятие на Магдалена Иванова по случай балотажа… Чинно са наредени тези, на които дължим днешното златишко състояние… Предавало се по „по партийна линия и по наследство…, като спина-а“, както уточни преди време Антон Кутев от БСП.

В заключение си позволявам да цитирам думите на самата Магдалена Иванова, която публично признава, че „за жалост, основните ми грешки през първия мандат бяха, че позволявах на хора, чиито интереси не са единствено политически да реализират и собствени бизнес начинания на гърба на общината“…

На кого, г-жо Иванова, съдействахте да реализира собствените си бизнес начинания на гърба на общината??? И защо??? Какво получихте в замяна???

Вероятно Магдалена Иванова визира кражбата от СУ „Св. Паисий Хилендарски“? А може да става дума и за идвънблоковите пространства и едни близо 500 хиляди лева, за които тече прокурорска проверка. А може да е имала предвид т. нар. от гражданите в Златица „горски тоалетни“, построени от Димитър Харалампиев по проект за близо 300 хиляди лева???

Просто питам, г-жо Иванова. И Прокуратурата пита…
Ваш: Стоян ШИЕКОВ