ЗРЕЛИЩЕН СПЕКТАКЪЛ В ЧЕЛОПЕЧ

БАШ-шампионът Димитър Кумчев

ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО НАРОДНИ БОРБИ
“ДИВАТА СЦЕНА”
се случи в Челопеч. На 26-ти и 27-ми юли едни от най-добрите български борци премериха сили на челопешкия тепих, под погледите на ентусиазираната и аплодираща ги невероятна публика.
Спектакъл НЕОБЯТЕН! Участници ФАНТАСТИЧНИ!
Организация ПЕРФЕКТНА! И за разкош най-българският и истински АНСАМБЪЛ “БЪЛГАРЕ” със солист Албена Вескова и художествен ръководител Христо Димитров. Ансамбъл „Българе“ подари на публика, участници и гости спектакъла „Осмото чудо“.

Организатори: Община Челопеч и Фондация „Българе“.

Официални гости: Валентин Йорданов – почетен президент на Федерацията по борба; Елена Андерсон – продуцент на НФА “Българе”; Кирил Вътев – фирма “Тандем”; семейство Барбукови – собственици на телевизия “IN LIFE”; Христо Маринов – председател на Българска федерация по борба; Валентин Райчев – генерален секретар на БФ по Борба, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на “ДПМ”-Челопеч; Тим Курт – изпълнителен директор на “Аурубис България” АД – Пирдоп.

Специален гост на събитието бе големият холивудски актьор, влюбен в България и всичко българско, Бен Крос.

Бен Крос на народните борби в Челопеч

Водещ бе актьорът от “Етажна собственост” Стефан Иванов.

Актьорът Стефан Иванов

До оспорваните схватки, до финалът на турнира достигнаха шест борци – по двама от съответната категория, като от надпреварата отпаднаха борците от Пиринска Македония, Шоплука, Тракия и Балкана. На финалът премериха сили представители на Родопите, Северна България, Добруджа и, разбира се, от “люлката на борбата” – Странджа.

Съдийската бригада бе в състав: главен съдия Петър Дойнов – съдия втора международна категория, главен треньор на всички неолимпийски стилове, европейски отборен шампион като треньор; Иван Костадинов – съдия първа международна категория, президент на БК “Локомотив Пловдив”, многократен шампион на България, бивш национален състазател и Никола Николов – асистент катедра “Борба” в НСА” и треньор на НСА.

По изключение на тазгодишните челопешки народни борби се състоя и женски двубой, в който взе участие момичето с лъвско сърце Мария Оряшкова – пет пъти световна шампионка по самбо, вице-световна шампионка по сумо от Тайван. Шампион на България по свободна борба за 2018 г. Срещу нея се изправи Даяна Пешева.

Мария Оряшкова е пет пъти световна шампионка по самбо, девет пъти европейска шампионка и два пъти вице шампионка на световното първенство по самбо, трета в Европа по сумо, вице световна шампионка от Тайван по сумо. Шампионка на България за 2018 г. по свободна борба.

Даяна Пешева е многократна шампионка на България по свободна борба, участник в европейски и световни празненства.

 

* * *

Има сведения, че по нашите земи борбата е била “на почит и уважение” още от прастаро време. Обикновено схватките са се провеждали по време на празници – сборове, сватби и народни тържества, като в някои случаи народните борби са част от “традиционната програма” на празника на съответното населено място и се устройват ежегодно.

“Българската народна борба, подобно на юмручените изкуства в Изтока, е имала спомагателна функция по отношение на бранните умения на българина. Нейното предназначение най-вероятно се е състояло главно във формирането и развитието на психо-физически качества, но ако се вгледаме по-внимателно ще открием, че с провеждането на такива народни борби по време на традиционните за българина празници, особено по време на османското владичество, се е поддържал жив националният дух и се е запазвало националното самосъзнание” – споделят Красимир Василев и Димо Христов – съдия по международна категория, многократен участник в схатки по народна борба.

* * *

“Именно за запазване на българският дух и самосъзнание се организират и народните борби в Челопеч”, споделя инж. Алекси Кесяков – кмет на общината, изразявайки своята вяра, че Челопеч с право може да се нарече “пазител” на българските традиции, ритуали, обичаи и култура.

Кметът Кесяков заедно с ръководителят на Ансамбъл “Българе” са “виновниците” за втора поредна година челопечани и гости да се насладят на невероятните двубои между едни от най-силните български борци.

В средна категория един срещу друг застанаха Станко Инджов от Родопите срещу Христо Енчев от Северна България. Победител стана СТАНКО ИНДЖОВ.


В тежка категория на финала премериха сили северняка Мирослав Гешев и Явор Янакиев от Странджа. Победител стана МИРОСЛАВ ГЕШЕВ.

В най-дългоочакваният двубой, колуминацията на тазгодишния Национален турнир по народни борби “Дивата сцена” Челопеч 2018 г. в категория БАШ един срещу друг се изправиха добруджанеца Драгомир Стойчев срещу победителя от миналата година Димитър Кумчев от Родопите. Абсолютен шампион по народна борба в България, излъчен в Челопеч за втора година стана ДИМИТЪР КУМЧЕВ, който сподели тайната на своите успехи: “с вино и суджук се става силен в народните борби”.

В тазгодишният турнир имаше и още една награда, която излъчи нейно величество ПУБЛИКАТА. Сърцата на зрителите безапелационно спечели ДРАГОМИР СТОЙЧЕВ – многократен шампион на България в своята категория. Той е и шампион и от Международния турнир “Дан Колов”, участник в европейски и световни състезания, състезател повече от 15 години в лигата на Германия.

Невероятното шоу бе открито и закрито от домакините инж. Алекси Кесяков и Христо Димитров.

Автор и снимки: Петя Чолакова

Още снимки