Злоупотребява ли Магдалена Иванова със служебното си положение?

Стоян Шиеков

Проведе се поредното заседание на ОбС-Златица. И отново същото не мина без разправии и кавги, защото, видиш ли кметицата Иванова не искала да я снимат?! За пореден път бе демонстрирано, че явно за някои административни общински представители сесиите не са за вземане на решения от ОбС за управление на Община Златица, а са модни дефилета и фото-сесии, та затуй се притесняват, че няма да излязат добре на снимките. Конкурси за красота ли се провеждат на тези общински сесии, що ли?
След стартиралото заседание, Магдалена Иванова се възмути от това, че журналистите на списание „Средногорски БАГРИ” изпълняват служебните си задължения, като снимат и записват. Тя, макар, че би следвало да взема участие в тях единствено със съвещателен глас, сърдито се тросна на председателя на ОбС Асен Плахов, заплашвайки го, че ще напусне заседанието ако главния редактор на списанието не спре да я снима и заеме определеното място за медии.
Госпожо Иванова, сесиите на ОбС-Златица са открити за граждани и медии, които имат право да снимат и записват, да задават въпроси и търсят сметка за харчовете, които се правят на общинските пари. Имат право да питат и знаят как се управлява общинското имущество, какви решения се вземат и как същите се изпълняват, и дали работата на ОбС и ОбА е в интерес на гражданите, или не съвсем.
Явно раздразнена от това, че не може да командва „парада” в ОбС-Златица и от зададените й въпроси относно нови и нови виновно причинени от нея вреди на общинския бюджет, златишката национално известна кметица си позволи най-демонстративно да вземе диктофона на списание „Средногорски БАГРИ”, да го задържи през цялото време на заседанието, дори да го изключи.
Другарко Кмет, вашето високомерие граничи с нахалство и самозабрава. Вашето чувство за недосегаемост преминава границите на разумността и води до неадекватно поведение по време на изпълнение на служебните ви задължения. Явно за вас отнемането на чуждо имущество е нещо нормално, щом си го позволявате публично и без страх, че ще понесете последствията от тези ваши противозаконни деяния.
На заседанието зададох важен въпрос към наш’та кметица, на която да не забравяме, бе повдигнато обвинение за извършени престъпления и наложена мярка за неотклонение – парична гаранция в размер на 10 хиляди лева. Въпросът ми бе свързан с полученото в ОбС-Златица писмо от АДФИ, от което е видно, че отново и отново Община Златица е ощетена за хиляди левове.
Ало, Иванова! Ало, Магдалена! Ало, печално известна кметице на клета Златица! Докога? Докога ще търпят гражданите на Златица и ще плащат за некомпетентното управление на общината? Докога ще затъваме в калта заради невъзможността ти да изпълняваш служебните си задължения в интерес на хората? Докога ще изплащаме тежката карма да ни управляваш по начин, по който с всеки изминал ден Златица все повече и повече запада? И само и единствено двама-трима партийно приближени съветници да се опитват да замазват ежедневния срам, който берем всички?
Специализираната прокуратура закопча кметицата на „Младост” – публично и мисля за дълго. Заради изнудване и подкуп. В Златица, пък, ги чакаме повече от 4 години да дойдат и да закопчеят онези, заради които и до днес учениците от СОУ „Св. Паисий Хилендарски” ходят до пазарището, за да се нахранят. Ежедневно.
Явно чадърът е широк, но справедливост все някой ден ще има. И възмездие също. Не може с лека ръка да изчезне над 1 милион лева, предназначен за едно българско училище и да не се търси отговорност на тази, която е допуснала тази чудовищна кражба? Не може българските институции безкрайно да си затварят очите и за другите безчинства, които се случват в Златица, като това да се подлага на изключително жесток психологически тормоз едно невръстно момиче. Не може общината да плаща телефонните сметки на роднините и това да остане безнаказано! Ако в най-скоро време Прокуратурата и Специализирано звено „Антикорупция” не предприемат необходимите действия да закопчаят златишките общински закононарушители, то ще стане пределно ясно на всички българи, че пипалата на корупцията са дълги и неразрушими. Ще се окаже, че политическата корупция така се е срастнала с държавните институции, че една нищо и никаква кметица на една нищо и никаква има-няма шестхилядна община е способна да нарушава безнаказано законите и да се подиграва на граждани и медии. Публично при това и пред плахия поглед на председателя Плахов, който явно не познава ни Правилника за дейността на ОбС, ни ЗМСМА. Но пък подписва по устна магдаленина заповед вместо нея документи. Както злощастния бивш зам.-кмет Димо Тодоров?!… Дано не последва и неговата участ на следствен?!
А писмото на Агенцията за държавен финансов контрол е толкова изобличително, че при капка морал, нашата печално известна кметица би следвало незабавно да си подаде оставката. В него зам.-директора на АДФИ Албена Белянова предлага на председателя Асен Плахов да предприеме действия за търсене на имуществена отговорност по съответния ред от Магдалена Величкова Иванова, кмет на Община Златица, за виновно причинени от нея вреди в размер на 33 289 лева!
Иванова, докога? Докога с твоето виновно поведение ще причиняваш вреди на Община Златица? И това е само по пункт 2 от съставения Доклад № ДИ4СО-2. А какви ли вреди са описани по пункт 1? Предстои да се разбере! Чрез Специализираната прокуратура, която отново се занимава с наш’та Иванова.
Във връзка с писмото, адресирано до председателя на ОбС-Златица, попитах публично дали същия е предприел необходимите действия, както го призовава Албена Белянова? Той отговори, че е предприел действия, но не обясни какви.
При тези нови обстоятелства и доказателства би следвало отново да бъде внесено искане за незабавната оставка на Магдалена Иванова, още повече, че вече е ясно, че тя няма сама да се оттегли от поста, а не се знае още какви вреди са нанесени и ще бъдат нанесени през всеки ден от нейното кметуване?
Призовах публично Магдалена Иванова да върне тези 33 289 лева! Защото Община Златица не е бездънна каца. Тези средства са нужни на златичани – за здравеопазване, образование, запълване на пробойни и улични дупки. Същата отговори, че нямала пари… Пари ли няма? А наследствен имот в Поморие има… Да продава и да си покрива сама масрафа, а не ние, обикновените данъкоплатци, да плащаме ежедневно за нейното виновно поведение… Друг е въпросът откъде пък и от кой роднина наследи Иванова имот в Поморие? Ще се разбере и тази, ама трябва време…
Прокуратурата да провери, АДФИ да установи и най-накрая престъпника да залови…
А иначе, ОбС-Златица взе необходимите решения в името на по-доброто бъдеще на общината. Доколко са адекватни докладните кметски и доколко това ще помогне на Златица – не се знае. Честно да си кажа, съмнявам се! Важното е само да се спре източването на общинската каца и да се принуди Иванова да върне парите – и за училището, и тези 33 289 лева! И то в най-кратки срокове. А ние, обикновените граждани, изпълняващи съвестно професионалните си задължения, очакваме с нетърпение г-н Иван Гешев в Златица. С белезници в ръка!
Макар, че Иванова отне диктофона на списание „Средногорски БАГРИ” и ни лиши от възможността да запишем сесията, отразяваме случилото се най-обективно и с идеята, че гражданите на Златица трябва да бъдат информирани. А прокуратурата и полицията да потърсят отговорност от виновницата, която си позволи публично да демонстрира своята високомерност и надзаконност, отнемайки чужда вещ… А защо напусна Росица Чернева?
Ваш пряк участник в събитията:
Стоян ШИЕКОВ