„Златните кукери“ на Челопеч с летен празник на парк „Корминеш“

На 08.08.2020 г. на парк „Корминеш“ се състоя летен празник, организиран от ръководителите на Кукерски клуб „Златните кукери“ – Челопеч. Гост на събитието бе и кмета на Община Челопеч – инж. Алекси Кесяков. Главен инициатор на изпълненият с веселие и забавни отборни игри празник е Делян Джунев, който поздрави присъстващите с „Добре дошли“ и отправи към тях своите благодарности за неуморността, отзивчивостта и любовта към българските традиции и обичаи.

Делян Джунев изказа сърдечните благодарности на челопешките кукери към инж. Алекси Кесяков, без чиято подкрепа не би могъл да се случи не само летния кукерски празник, но не би го имало и челопешките кукери: „Аз не съм много по речите, но днес се налага. Искам да ви пожелая на всички да сте живи и здрави. Честит празник! Досега такова събитие не е имало. Надявам се оттук нататък да го има всяка година. Искам да благодаря на всички вас, че влагате време и усилия да опазвате челопешките традиции. Но най-вече искам да благодаря на г-н Алекси Кесяков. Той е човекът, който е виновен да го има това нещо и да продължава да го има. Защото, ако беше някой друг, да си каже „какъв е този празник?“, „каква е тази традиция?“ и да си затвори очите, днес нямаше да сме тук и да се забавляваме заедно. Защото е имало клубове и сега има хора от тези клубове, които са били преди това, но там няма нищо вече. Няма кожи, няма костюми. Едни звънци са останали и те са в частен дом. Пари се наляха страшно много… Надявам се да оправдаем оказаното ни доверие и подкрепа, като запазим кукерския клуб единен и да популяризираме челопешките обичаи из цялата страна. От нас се иска само малко работа и нещата ще се получат. Благодаря ви още един път“.

Към присъстващите се обърна и Станислав Стойков – ръководител на танцовите състави към НЧ „Труд и постоянство“ – с. Челопеч: „Добър ден на всички! Аз само съпътствам организацията. Основната причина всички вие да сте тук и аз да съм тук е Делян. Той е организатор на днешното събитие. Искаме да ви приветстваме с добре дошли. Да си изкараме много хубаво днес. Всички да сме здрави. Да сме заедно. Да сме екип. Това е може би най-важното, когато се прави нещо такова голямо каквато е дейността на кукерския клуб. Дейността на читалището като цяло. Така, че нека да си пожелаем да сме заедно, да сме единни, да бъде здрави – това е най-важното. Деляне, аз искам да ти благодаря за поканата на всички тези хора и да си пожелаем по-често да се събираме по този начин. Благодаря„.

Специално за летният празник на КК „Златните кукери“ – Челопеч бе приготвен курбан за здраве, като животното бе специално наречено и подарено на клуба още на кукерския фестивал „Сирница 2020“. Той бе приготвен от шеф Илиян Алексиев и помощници Златан Караджов, Христина Шаламанова и най-активните челопешки кукери.

Жана Центовская от ОбА-Челопеч бе подготвила забавни щафетни игри за присъстващите членове на Клуба и техните специални гости от танцов състав „Българче“. Водещ на празника бе Невелина Сараджова.

Летният кукерски празник в Челопеч се проведе за първи път през 2020 г., като организаторите се надяват той да се превърне в своеобразна традиция, която да спомогне за сплотяване на Клуба и да допринесе за неговото успешно развитие в бъдеще. Бяха обсъдени множество идеи за направата на маски, организиране дейността на клуба, участия на местно ниво, национални участия и гастроли в чужбина, които биха могли да се реализират след отминаване на пандемията.

В организираните игри и двата отбора „Бързите“ и „Ловките“ постигнаха равен резултат. В игрите за възрастни имаше победители и победени, но награди получиха всички. Веселбата бе наситена с народни танци, хора и много усмивки, озарили парк „Корминеш“ наред с жаркото августовско слънце.