Златка Кънева: Честит празник на всички Вас, които носите Душанци в сърцето си!

Уважаеми съграждани,

Честит празник на всички Вас, които носите Душанци в сърцето си!

Любовта към родния край, това е , което ни свързва и обединява. Днешният ден е доказателство за това, че всички ние, с присъщата ни душевност и неизчерпаема енергия, тачим и пазим родовите традици, дълбоките си корени на вековна общност, устояла на превратностите на времето. Уверено и смело продължаваме завета на предците ни – да се грижим и развиваме красивото си село.

Как го правим ли? –  С труд, постоянство, воля. Чрез изкуството и културата. През паметта на историята. Душанци не може да се развива без отговорността и усилията на всеки свой жител. И най-вече без обичта ни към него.

Благодарение на самодейците от Народно читалище “Светлина 1910” българският химн, фолклора ни  и името на Душанци,   се чуха многократно извън пределите на страната ни. Въпреки всички трудности през годината, визирам  политически и икономически кризи, кметство Душанци   направи още една крачка напред. Успяхме да реализираме редица идеи чрез проекти, представени пред големите бизнес компании – зона за отдих край яз. Душанци, фитнес площадка на открито, добавихме съоръжения за спорт и игри в двора на училището, подновихме детската площадка в центъра, отвори врати нов Библиотечно-информационен център на името на видния български учен и книжовник – д-р Маньо Стоянов, проведохме научен форум – кръгла маса по повод неговата годишнина – 120 години от рождението му, взехме участие в туристически кулинарен гид като представихме вкусния душански курбан, и това ми дава повод в днешния празничен ден да изкажа своите благодарности  на всички вас,  за ползотворната съвместна работа.

Защото Душанци, това сме всички ние – жителите, потомците, приятелите. Както и хората от всички  професии, които ще ми е трудно да изброя. И всяко добро, което се е случило или ще се случи тук, е общо дело, в което може да участва всеки, по всяко време.Благодаря на служителите от кметство Душанци и общинска администрация Пирдоп за подкрепата и професионализма, на Общински съвет Пирдоп за важните решения, които взеха в полза развитието на селото ни, на всички останали институции, с които заедно работихме в полза на общността, на полицаи, пожарникари, учители и медици…

Благодаря на хората, които развиват поминъка на Душанци – земеделските производители и животновъдите, на хората, които избраха да построят своя дом точно тук.  Благодаря на спортистите от футболен отбор “Атлетик” , на  Спортен клуб по кану-каяк и на техните треньори. Благодаря на свещениците, хората на културата и журналистите.

Благодаря на верните ни и дългогодишни спонсори, за това, че вярват и подпомагат нашите каузи и инициативи.

Благодаря на всички!

Нека продължим да правим нещата заедно и през следващите години. Така резултатите идват по-бързо и са по-удовлетворяващи. Да успяват добрите дела и начинания! И нека вяра и надежда да носят онази искра от позитивизъм и енергия, които да ни дават кураж и увереност да продължим да работим за просперитета на населеното ни място!

Желая Ви,  от все сърце, лично и семейно щастие, здраве и благополучие! Никога да не прекъсва онази здрава родова нишка, която ни обединява, която всяко лято  ни събира на празник в родния край, защото човек без родова идентичност не може да бъде гражданин на света! Съхранените традиции и силният борбен дух на Душанчани да бъде формулата за успех в бъдеще!

Да ни закрилят Светите първовърховни апостоли Петър и Павел!

Първопрестолни между апостолите и учители на вселената, молете Владиката на всичко да дарува мир на света и на душите ни велика милост!

Да ни е честит и празничен ПЕТРОВДЕН 2023 !

Златка Кънева – кмет на село Душанци