Златишкият самодеен театрален състав представи постановката „Зех тъ, Радке, зех тъ“ на карлиевска сцена

Самодеен театрален състав „Мара Пенкова“ към НЧ „Христо Смирненски – 1889“ представи в село Карлиево постановката „Зех тъ, Радке, зех тъ“, създадена по комедията „Михаил Мишкоед“ на Сава Доброплодни. Музиката към спектакъла е на Димитър Вълчев.

„Смехът – казва българинът – бива чер и бял. А после добавя: който се смее, на себе си смее! Посмейте се, драги зрители, с героите на тази неувяхваща комедия, приготовлена от Сава И. Допроплоднаго през далечната 1853 година, дошла да ни каже още веднъж, че смехориите, нямат възраст„.

Тази комедия е емблематична за българската публика. Представяна е в телевизионни мюзикъли и новогодишни програми, играна е на сцените на най-големите български театри. В ролята на Михал сме гледали незабравимият Георги Парцалев, в мюзикъл от 1976 г., режисиран от Хачо Бояджиев. В този мюзикъл мащехата на Радка е изиграна от Татяна Лолова, а самата Радка от Мадлен Чолакова. Комедията е със специалното усмихнато участие на Стефан Данаилов.

Карлиевската публика изпълни малкия читалищен салон на селото. Тя силно аплодираше таланта на местните актьори, превъплатили се в образите на Михаил Мишкоед, баба Марта, Радка, Славчо, Вичо, Съби, Мария, Петко, Драган и т.н. И бурно се смееше на добре изиграните моменти от комедията.

Режисьор на постановката е Веселин Рогачев, актьори: Николай Кузманов, Антония Бързакова, Георги Боянов, Веселин Рогачев, Теодора Орлева, Тодор Чолаков, Петрана Делкова, Димитър Овчаров, Николай Цончев, Даниел Овчаров, Гергана Атанасова.

Историята се завърта около Михал (Николай Кузманов), един от заможните жители на градчето, който е влюбен в хубавицата Радка (Антония Бързакова). Наивен и глуповат стар ерген, клонящ към 50-те, той иска на всяка цена да се ожени за нея. Край Михал се въртят ласкатели сватовници, уверяващи го, че тя също го люби. А Радка и понятие си няма, че по нея гасне бай Михал.

Нишките в тази комедия са две паралелни: в едната наивният и влюбен до уши Михал се оставя да бъде окраден до шушка от един изобретателен младеж и една алчна старица; в другата попреминалата годинките Мария се кани да роди, а доктор Никола подклажда абсурдните и надежди. И как ще завършат тези истории? Ами доста съвременно и доста логично. Смешно, смешно, та чак да ти стане жал.

Адаптация: Мария Овчарова, обработка на песните: Ивайла Цачева, музикално оформление: Димитър Овчаров. художествено осветление: Иван Иванов.

Учудващо бе умението на Димитър Овчаров едновременно да бъде на сцената и да изпълни ролята си, а също и да се грижи за музикалното оформление на пиесата, подпомогнат от Мария Овчарова.

Задружието на златишкият театрален състав е заразяващо. Ентусиазмът им непресъхващ, а с всяка нова постановка печелят все повече почитатели, сред които се нарежда и екипа на списание „Средногорски БАГРИ“.

 

Подготви: Петя Чолакова
още снимки от спектакъла – на страницата на списание „Средногорски БАГРИ“ във фейсбук.