Златишките съветници ще си избират председател на 26-ти (вторник)

След като не успяха да изберат председател на ОбС-Златица на първото си тържествено заседание, общинските съветници ще заседават извънредно във вторник (26.11.2019 г.) от  17.00 ч. в малката зала на читалището.

Свикването на заседанието е на основание чл. 23 (4), т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и е направено от групата съветници, избрани от БСП за България – Стоянка Балова, Емилия Самарджиева, Мария Нейкова, Стоянка Петрова и Любомир Цветков, положили подписи под искането. Предложеният Дневен ред на заседанието е от пет точки:
1. Избор на председател на Общински съвет Златица
2. Избор на представител на Общински съвет Златица в Областен съвет за развитие на Софийска област
3. Избор на представител на община Златица в Асоциация по ВиК
4. Създаване на Временна комисия за изработване на Правилник за работата на ОбС-Златица
5. Създаване на Временна комисия за разглеждане предложения за вида и състава на постоянните комисии на ОбС-Златица.

Припомняме, че на предишното (първо) заседание бяха направени три предложения за председател на ОбС-Златица. От групата съветници на БСП за България предложиха Любомир Цветков. От ПП ГЕРБ направиха предложение за Младен Медаров, а от АБВ – за бившата кметица Магдалена Иванова, понастоящем подсъдима по повдигнато обвинение от Специализираната прокуратура. Нито една от кандидатурите не успя да получи необходимите минимум 7 гласа подкрепа.

На сесията във вторник ще станат ясно какви договорки са постигнати между общинските съветници – по кандидатурите и избрания за председател ОбС. „Ще подложат ли съветниците на унижение гражданите на Златица, избирайки подсъдимата бивша кметица?“ – въпрос, който се носи в публичното пространство и кара гражданите публично да изразяват своето възмущение от тази възможност.

Още оттеква положената от всички съветници клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на хората и да работят за благоденствието на общината. Изборът на Магдалена Иванова за председател на ОбС-Златица в голяма степен би обезсмислил положената само преди дни тържествена клетва. Ако гражданите на Златица желаеха подсъдимата Иванова да управлява общината – те биха гласували за нея на местните избори. Това не стана, от което може да се изведе важен извод – златичани не желаят Магдалена Иванова да решава съдбата на общината. Нито да я представлява!

Бъдещото развитие на Община Златица е в ръцете на 13-те избрани за общински съветници на 27-ми октомври 2019 г. Във вторник те публично ще демонстрират какво бъдеще ще докарат на златичани…