Златичани ще връщат над половин милион лева заради кражбата от училището

В профила си във фейсбук кметът на община Златица Стоян Генов вчера в 16.00 ч. е споделил със своите скъпи приятели и уважаеми съграждани отчет за първите 100 дни като кмет – „какво наследих и какви действия предприех“…

Отчетът е напоително дълъг, но не съвсем ясен. Наследството на г-н Генов от предишните два мандата на издигната от БСП Магдалена Иванова е незавидно и това го знаят повечето избиратели, които не гласуваха за нея на местните избори. Ясно им е обаче, че г-н Генов бе два мандата общински съветник от БСП, един от които председател на ОбС-Златица и бе част от екипа именно на своята предшественица, от която сега се оплаква. Би следвало да е наясно с какво се захваща и какво е състоянието на Община Златица. Нали е вдигал ръка в знак на съгласие и е приемал безропотно отчетите, които Иванова е докладвала на общинските сесии цели 8 години.

По същество. В своят 100-дневен отчет г-н Генов набляга на няколко важни акцента, но само толкова. По необясними причини премълчава доста от фактите и обстоятелствата, които биха изяснили реалното състояние на община Златица след управлението на Магдалена Иванова – кмет издигнат от партията, от която е и Стоян Генов – БСП.

В първия си кметски ден в кметския кабинет г-н Генов е чакан от екип на Сметна палата. А първата работа на положилия клетва златишки кмет бе да посети тържественото полагане на клетва от пирдопския кмет. По партийно-колегиални причини, най-вероятно, така че може и много да са го чакали от Сметната палата.

Първата новина, която е получил, която не е никаква новина за повечето златичани и от години се коментира в общината, е, че сумата от 646 399,00 лв., „изчезнали при довършване строителството на училището, се начислява като задължение на общината„. По схема на Министерство на финансите жителите на Златица ще трябва да възстановяват над половин милион лева. Г-н Генов, едва ли сте се изненадали от съобщеното ви от Сметната палата? За подобна развръзка от списание „Средногорски БАГРИ“ съобщаваме от години. И по сесии сме задавали този въпрос нееднократно, а на тези сесии и Вие присъствахте, но така и не вдигнахте ръка да попитате, да се поинтересувате, да призовете парите да бъдат върнати, а Иванова да си подаде оставка. Но тогава бяхте от един отбор яс госпожата…

В своя фейсбук-отчет кметът Генов съобщава, че в ОбА-Златица се пуши! Тази информация отново не е новина за никого другиго, освен за самия него. Не би следвало и за него да е такава – нали като общински съветник е посещавал неоднократно общинската сграда през годините. Едва ли не е забелязал по коридорите и край прозорците общинарките да си бърборят на по цигарка. Гражданите често ги засичат и си знаят, че ако ги няма в стаите им през работно време – могат да ги открият в края на коридора, при тоалетните да павкат цигарки. Особено активни в това ежедневно начинание бяха приближените на бившата кметица секретарки и очевадни лакеи. По-важното е какви санкции наложихте на нарушителките, какви мерки взехте? Не става ясно! Да не питаме като общински съветник и председател ОбС-Златица какво сторихте да ограничите тези сериозни нарушения като тютюнопушенето в общинската сграда? Да не прозвучи като заяждане, каквото не е.

Г-н Стоян Генов официално се е оплакал, че ОбС-Златица не е гласувал структурата и предложението му за запазване броя на заетите в държавните дейности. Това не е вярно, другарю! ОбС-Златица гласува предложената от Вас структура и не одобри Община Златица да се сдобие с втори заместник-кмет. Сиреч, остана си актуална старата структура, от което следва да се е запазил броя на заетите в държавните дейности, а не да се е увеличил. И до момента повечето граждани и избиратели се питат защо толкова настоявате за втори заместник-кмет? Говори се, че сте обещали по време на изборите на някои люде да назначите техни близки (съпрузи, братовчедки, изгори) и сега се чудите как да изпълните своите предизборни обещания, като натоварите бюджета на общината с още една заплата. И не, не излизайте с номера, че видиш ли това не са общински, а държавни пари. Държавните пари също са от нашите данъци, г-н кмете Генов, не са средства паднали от луната, нито предоставени от Магадан. Излишен ѝ е на община Златица втори заместник-кмет. И без това щата е достатъчно раздут и много от назначените се чудят по цял ден какво да правят, та затова пушат по коридорите и в кабинетите си.

Инж. Стоян Генов съобщава така между другото, че хижа „Свищи плаз“ ще бъде затворена и има наложен акт от 10 хиляди лева! Група туристи не са получили подслон и са се отнесли към Комисията за защита на потребителите. А какви мерки предприехте, г-н кмете, за да накажете виновниците за създалата се срамна ситуация? Защото не един турист е останал разочарован от хижа „Свищи плаз“ и от липсата на хижаря в нея през последните осем години. Не един гражданин е изказал възмущението си от роднинските назначения в общината, за които и Вие сте наясно, но не сте реагирали адекватно през осемте години като общински съветник. Публикувайте акта, публикувайте сигналите на туристите, не укривайте тази важна информация. Нали от нашите данъци години наред се плащат незаслужени заплати. Редно е да знаем какви са ги вършили на хижа „Свищи плаз“ роднините и приближените „майстори-строители“ на клоазети , наречени туристически заслони. Колко още ще струва на бюджета на Община Златица, за да спаси хижата? Направете справка колко пари са вложени в нея. Наливани с години пусто в празно! И пръкналото се преди няколко години туристическо дружество е редно да попроверите, че и там смърди отдалече. С открадното име и история, но с нови лапачи на общинската ясла. А не само да им отпускате средства за щяло и нещяло – да пътуват и похапват безплатно дългогодишни хрантутници. Знаете ги, не си затваряйте очите!

„С разочарование споделям, че Община Златица е със запорирани сметки. Тя има запор от повече време насам, поради неплащане на задълженията към кооперацията. Сега запорът е за пореден път и това създава проблем в дейността на ОбА“. Кмете Генов, наистина ли запорът на общинските банкови сметки е от страна на кооперацията? Вие не знаехте ли, че този проблем е от „повече време“? Не гласувахте ли високите адвокатски хонорари, поискани от предишната кметица? Следва да сте били наясно още по изборите, че този проблем съществува и да сте си подготвили домашното за неговото разрешаване. А дали запорът не е от друга някоя фирма по друг някой негодно скалъпен проект с единствена цел да се откраднат пари?

От отчета на златишкият кмет стават пределно ясно, че:
– Благодарение управлението на Магдалена Иванова Община Златица е със запорирани сметки заради неизплатени средства по проект към „една фирма“, която е завела и спечелила дело. Стоян Генов така и не упоменава името на фирмата, нито публикува документите за запора, актовете, решението на съда и т.н. Става ясно, че по необясними причини Магдалена Иванова е пропуснала срока за обжалване. Натрупаната сума е достигнала 37 000,00 лв., която следва да заплатят отново жителите на Златица;

– Предявен е иск  към общината от същата неупомената към момента от Генов фирма в размер на 107 000,00 лв.;

– Агенцията за държавна финансова инспекция е изпратила Доклад от извършена проверка на проекта за Туристически посетителски център – бившият Дом на механизатора „Юрий Гагарин“. Констатирани са нарушения, но не са издадени актове поради изтекъл срок на давност. Кмета Стоян Генов не е предоставил публично на гражданите доклада от АДФИ. Не става ясно дали са предприети съответните действия спрямо виновните, независимо от изтеклия давностен срок? Проверени ли са възможностите виновните лица да понесат съответната отговорност за нанесените на Община Златица щети? Сигнализирана ли е прокуратурата и т.н.?

– Констатирани са нарушения и са издадени актове за неправомерни действия в дома на покойника в гробищния парк. Кметът Генов не си е направил труда публично да предостави на гражданите съставените документи, за да стане ясно на гражданите кой е виновен и колко ще плащаме заради този виновник?

– Кметът Генов обширно е засегнал въпроса с името на газоразпределителната станция – въпрос, който повдигнахме на самото публично обсъждане на ДОВОС, на което не си спомняме г-н Генов да присъстваше – в качеството му на общински съветник или поне като гражданин. Още тогава бяха внесени искания, предложения, становища. Те не касаеха само името на газоразпределителната станция, а бяха съсредоточени върху много по-сериозни и адекватни проблеми, които така и не става ясно дали ще бъдат разрешени.

За името на газоразпределителната станция да е Златица, а не Пирдоп двама-трима се похвалиха, че е тяхна заслуга, забравяйки всъщност откъде получиха съответната информация и въпреки, че дори не са чели ДОВОС-а за газопровода от Панагюрище до Пирдоп, но пък тупането в гърдите може да продължи с пълна сила. В тази връзка и с изтъкването на кмета Стоян Генов за името на газоразпределителната станция, която на първо време ще обслужва предимно „Аурубис България“ АД – Пирдоп, дали инж. Генов направи предложение за промяна и в регистрацията на „Аурубис България“ АД от Пирдоп в Златица, както е редно, както е справедливо и както е по територия? Това най-вече е въпрос на чест, на коректност към действителното положение, г-н Генов. Заводът е разположен над 80% на територията на община Златица, все пак, и за златичани ще бъде справедливо да сте настоявали най-вече за това.

По отношение на „синьото гориво“, газовата схема на Златица и проекта, който изработва „Аурубис България“ АД – Пирдоп има много да се пише. И г-н Генов е участвал в гласуването на схемата, предложена от една единствена фирма – без конкурс. Фирма, представена от бившата вече кметица. Фирма, с кредити от КТБ. Фирма, свързана с банкера-беглец Цветан Василев. И това тепърва ще е въпрос на дневен ред. И за това трябваше да питате през годините г-н Генов, а не просто да вдигате ръка и да се съгласявате с всичко, което ви поднасяше за гласуване Магдалена Иванова.

Много въпроси и проблеми тепърва ще се разискват, а отговорността не може да се прехвърля само и единствено на предишната кметуваща в Златица. Пагубното управление е налице, но в него освен Магдалена Иванова като кмет от БСП, активно или не съвсем участваха и съветниците от тази политическа партия. В тяхните редици 8 години бе и настоящият кмет от БСП инж. Стоян Генов. Така, че не би следвало същия да се учудва и неприятно изненадва от тежкото състояние на общината. Той е гласувал всички предложения на бившата вече кметица, приемал е правените отчети и нито веднъж не е сигнализирал съответните органи за нарушенията. И до момента БСП не е поднесла своите искрени извинения на гражданите на Златица заради бившата вече кметица и нейното управление, довело общината почти до колапс.

Очакваме г-н Генов да промени коренно подхода на управление, който демонстрира през изминалите 100 дни. На първо време – да спре с оправданията, че е заварил тежко наследство. Вече стана ясно защо.

На второ място – да публикува всички налични доклади, актове и т.н., за да знаят гражданите какви сметки имат да плащат заради лукса Магдалена Иванова да ги управлява два мандата.

На трето място – настоятелно да убеди „Аурубис“, че освен газоразпределителната станция следва да се казва Златица, защото се намира в Златица, нещо, за което информирахме преди година време и имаме записи от публичното обсъждане в Златица, редно е, коректно е, справедливо е „Аурубис България“ АД да премести и седалището си в общината, в която над 80% се намира – физически!

И не, не е кметския съветник бай Чочо този, който повдигна въпроса с името на газоразпределителната станция, нито е ловната дружинка… Първият твърди, че не познава компютрите и не би могъл да напечата и два реда становище, вторите да си проверят електронната поща… А вие кмете Генов, не губете време да изтъквате тези мними заслуги около едно име на една станция, а запретнете ръкави и работете на пълни обороти. В името на Златица и за благото на нейните граждани. В извънредно положение сме – не са ни нужни напоителни отчети, а адекватни действия и публично оповестени документи.

И не забравяйте приказката за новия бардак…