ЗЛАТИЦА ПРАЗНУВА през май с концерти и театрални постановки

През китния и дъждовен месец май в Златица се провеждат “Майските културни дни”. Тазгодишните такива стартираха с отбелязването на 147-та годишнина от Априлското въстание и ще завършат с постановките на ТС “Мара Пенкова – “Опечалената фамилия” и на Театрално-музикален център – Кърждали – “Работна мецана” по случай Деня на детето.

Акцентите в тазгодишните “Майски културни дни” на Община Златица:

  • Отбелязване 90 години на ПГ “Златица”;
  • Представяне на театралната постановка “Женско царство” от НЧ “Хаджи Ненчо Палавеев 1869”, гр. Копривщица;
  • Представяне на книгата “Броеница от гласове” на журналиста Румен Стоичков по случай 143 години читалищна дейност в гр. Златица;
  • Златните песни от “Златният Орфей” – концерт на Орлин Горанов и Маргарита Хранова;
  • Изпращане на абитуриенти и общоградско тържество по случай Деня на българската просвета и култура;
  • Концерт на Ансамбъл “Пирин”;
  • Празник на град Златица – спектакъл с участието на Невелина Сараджова, самодейни състави от детски градини, училища и танцови клубове, Трио “Булгарина” и танцьори от Ансамбъл “Чинари”.

“Черешката” на празничните събития бе тържественото връчване на почетните знаци на Община Златица на проф. инж. Илия Гърков, обявен с решение на ОбС-Златица за почетен граждани на общината.
С бурни аплодисменти поздрави многобройната публика, изпълнила читалищния салон, както проф. Гърков, така и невероятните танцьори и певци на Ансамбъл “Пирин”, които завладяха сцената с невероятните си пъстри костюми и изпълнения.

Гости на събитието бяха представители на Община Разлог и село Долно Драглище.

Кметът инж. Стоян Генов поднесе своите поздравления към г-н Гърков и към златичани, за които е гордост и чест да имат такава космополитна личност за свой съгражданин:

“Времето, в което живеем ражда и своите светли личности, наши съвременници, които отдават живота си, труда си, цялото си същество за благото на местните общности. Г-н Гърков е един от тях. По инициатива на общността на община Златица, на кметствата Карлиево, Петрич и Църквище, и с решение на ОбС-Златица, проф. д-р Илия Гърков е удостоен със званието ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЗЛАТИЦА.

Г-н Професоре, от името на цялата община Златица, от името на всички присъстващи, с огромна благодарност към Вас и Вашите дела за общината, и с пожелание за много здраве и успех!”

Подготви: Петя Чолакова