Зелените инициативи на ГЕОТЕХМИН продължават

През изминалата 2021 г., за поредна година, заедно с общините Етрополе, Мирково, Челопеч, Чавдар, Златица, Пирдоп и Копривщица, четирите дружества от  Група ГЕОТЕХМИН осъществиха редица кампании по залесяване в рамките на инициативата „Нашето зелено утре“, част от Благотворителната програма „Българските добродетели“. В тях участваха представители на общините, както и ученици от някои от училищата. Равносметката беше – засадени над 2 100 растения – декоративни и плодни фиданки, храсти и цветя и много нови зелени пространства.

През настоящата година фокусът на зелените инициативи на ГЕОТЕХМИН са най-младите представители на обществото – учениците. Те са от 13 училища – партньори на инициативата от района на Средногорието и Етрополе. Всяко от тях ще излъчи свой екип от ентусиасти и любители на природата за засаждането на фиданки и храстовидни растения в училищните дворове. Задачата е  със своя труд да допринесат за това околната среда край нас да бъде по-красива и по-зелена.

Конкурсът е част от инициативата „Нашето зелено утре“ на Група ГЕОТЕХМИН, която ще продължи активно да се развива и през 2022 г., като 13 учебни заведения от района на Средногорието и Етрополе ще бъдат партньори по Благотворителната програма „Българските добродетели“, основана от управителя на Геотехмин ООД проф. дтн инж. Цоло Вутов.

В рамките на програмата дружествата-дарители Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД ще предоставят на училищата различни дървесни видове и храстовидни растения, сред които бор, липа, дъб, ружа, кестен, туя, круша и други. Засаждането започва в средата на април. С обединени усилия и с много ентусиазъм екипите към училищата ще превърнат училищните дворове в още по-зелено място, където децата да прекарват свободното от занятия време. Освен че ще придобият знания и умения как да засадят дърво или храст, впоследствие,  през пролетта и лятото младежите ще трябва и да полагат грижи за посадените от тях растителни видове.

В началото на учебната 2022/2023 година официално ще бъде стартиран традиционният вече конкурс на Група ГЕОТЕХМИН. Всяко училище ще кандидатства със свой екип. Той трябва да покаже как с положените усилия и благодарение на грижата на участниците в него фиданките и растенията са израснали и как това е променило училищните дворове.