За 15-ти път музикална феерия с песните на Средногорието в Чавдар

До песни ни е… Онази песен, която звучи по особен начин тук, сред тази дивна природа!
Онази песен, която ни държи на изправени нозе и с отворени души към света, за да кажем: Ние сме! Българите! Ценителите! Пазителите! Продължителите на това изконно богатство, дошло от предците ни, за да отидем към приказният свят на българите!

Ние ще го съградим! Маестро, музика!“

В дъжд и в пек, в съботния пролетен ден на Света Петка в Чавдар се проведе 15-то издание на Националния фолклорен фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието“, който е и най-стария чавдарски фестивал. Фестивалът премина под вещото ръководство на емоционалната водеща на предаването „От българско по-българско“ по СКАТ ТВ Галя Асенова, която поздрави събралото се множество с „Добре дошли“ на най-истинския български празник в Чавдар:

„Уважаеми домакини, Скъпи гости и участници във фестивалната програма нека си кажем сърдечното „Добре дошли!“. Добре сме се събрали най-български, най-хубав, най-истински празник.

Усмивките са озарили лицата ни и продължаваме да посрещаме прииждащи от различните краища на България. А аз поглеждам към първата страница на предварително изготвения сценарий от известния фолклорист Ирина Славчева, която вече е заела своето място и бди зорко над програмата.

Нека се усмихнем и още, и още! И природата тук се усмихва за нас, защото ние сме радетелите за всичко изконно българско! На всичко, което ни прави достойни и силни. И на наша, и на чужда земя!

Добре дошли, скъпи гости, в местността Света Петка, в китното село Чавдар на 15-тият Национален фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието“ 2023-та! Фестивалът се организира от Община Чавдар и Народно читалище „Надежда-1900″ под патронажа на кмета г-н Григор Даулов и със съдействието на Дънди Прешъс Металс село Челопеч!“

В тазгодишното издание на песенния фестивал взеха участие вокални групи от Средногорието, от Перник, София, Съединение, Карлово, Клисура, Бели Искър, Търговище, Каравелово. С особена сила и въздействие се откроиха групата за автентичен фолклор от с. Смолско, неповторими в автентичните си носии. НФФ „Да запеем заедно песните на Средногорието“ бе открит с една от най-значимите средногорски песни, излязла из перото на копривщенеца Любен Каравелов – „Хубава си, моя горо!“ в изпълнение на чавдарските и пирдопски певчески групи с ръководител Кузман Кузманов.

След като бе символично посрещнат със здравец, погача и сол, приветствие отправи домакинът на фестивала – кметът на Община Чавдар г-н Григор Даулов:

„Добре дошли, скъпи гости на 15-тото издание на нашият фолклорен фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието“! Вече за 15-та поредна година, това е най-старият ни фестивал, се събираме в тази прекрасна местност да слушаме нещо, което го имаме само ние, никъде по света го няма, това е българската народна песен.

Галя преди малко много добре разказа са нейната магия и мисля, че в наши дни, като виждаме какви сътресения стават и у нас, и по целия свят, именно българският фолклор е това нещо, в което можем да се вкопчим здраво, защото той винаги е оцелявал. Той не принадлежи на времето.

Знаете, че българската народна песен много рядко има автор, или пък може да бъде датирана кога е създадена. Това не е случайно. Точно затова тя не зависи от времето и от превратностите, в които живеем. Тя е вечна! Тя е магия! Тя е тази, която ни зарежда с енергията на онези времена и ни вдъхва увереност да се устремим смело напред!

Още веднъж „Добре дошли!“ Благодаря, че ни уважихте! Пожелавам успех и добро настроение на всички участници! Нашият фестивал няма конкурсен характер – всички са победители, затова с удоволствие ще се наслаждаваме на изпълненията на всички!

Благодаря на Галя и на Ирина за сценария и още веднъж на всички участници, които правят празника ни толкова красив и съдържателен! Честит празник!“.

Повече от пет часа чавдарската местност Света Петка бе огласяна от българска народна песен и разтрисана от български народни танци! За да пребъде България“

Подготви: Петя Чолакова

Фото-албум: на страницата на списанието във Facebook