За пети път чавдарските ловджии се срещнаха на мегдана

Традиция стана в началото на всяка година ловджиите на Чавдар да организират своеобразна ловджийска среща на мегдана. Тази година това се случи за пети път и отново събитието бе наситено с много настроение и вкусни чавдарски гозби.

Около големият чавдарски тиган се суетяха всеизвестните готвачи Иван Сеизов и Минко Гинчев, като току дотуряха по някоя мерудия в шарената ловджийска манджа, която кротко къкреше, докато придобие онзи характерен вкус, примамващ всеки да се нареди на опашка и да я опита.

За доброто настроение със своите хумористични изпълнения се погрижиха отново чавдарските самодейци, превъплатили се този път в зайчета, елхички и ревностни любители на ловджийски приключения. Освен традиционни български танци, те представиха и етюди от „Тримата глупаци“ на Доньо Донев в чавдарски вариант – „Тримата ловци глупаци“.

От името на чавдарската Ловно-рибарската дружинка поздрав поднесе единствената жена-ловджия в Чавдар Христина Велчева. След нея поздравления поднесе и кмета Григор Даулов, като пожела повече слука и благодари за съдействието на рибарите и ловджиите, което оказват те на общината, включвайки се в различни обществени мероприятия:

„С Ловно-рибарската дружинка на Чавдар винаги сме били в прекрасни отношения. Съвместно през миналата година се погрижихме за една беседка, която бе преместена на по-подходящо място. С риболовците започнахме възстановяването на един водоем в Чавдар, което ще придаде на мястото привлекателен за посещения вид. С общи усилия ще го превърнем в много красиво и предпочитано място за отдих и риболов.

Изключително съм радостен, че тези инициативи се осъществяват благодарение на идеите, които идват от хората. От името на Община Чавдар сърдечно им благодаря за гражданската активност.

Пожелавам на всички ловджии и рибари да бъдат здрави и да се грижат за дивеча и рибата“.

Чавдарските ловджии бяха разпънали и скарите, на които цвърчаха дивечови кюфтенца и се препичаше сланинка. Всеки желаещ да ги опита, имаше възможност да ги гарнира с червено руйно винце от избата на фамилия Нешкови. Наред с току що приготвените ароматни кюфтета, ловджиите черпеха и със сушени деликатеси, приготвени по чавдарски стари рецепти.

Основно действащо лице край скарите този път бе чавдарски зет, а майстор по размесването на каймата и оформянето на кюфтетата бе от фамилия Радунчеви. „Началникът“-ловджия зорко следеше всичко да е както трябва и ни един гостенин да си не тръгне, без да е опитал я мезенце, я вкусна дивечова манджа и непременно чашка винце.