Заразените с Covid-19 в Златица и Пирдоп са 900 на 100 хиляди

За тревожно високия процент заразени с Covid-19 в Златица и Пирдоп съобщи в национален ефир проф. Генчо Начев – директор на УМБАЛ „Света Екатерина“. Въпреки тези тревожни данни, златишкият неделен пазар продължава – без от община Златица да осигурят нужния контрол за спазване на противоепидемичните мерки. Пазарът е нерегламентиран и не отговаря на никакви хигиенни изисквания.

Златишки неделен пазар по време на Covid-пандемия

Когато цифрите говорят, всички мълчат„, заяви проф. Начев и призова медицинската гледна точка да е водеща, а не икономическата. „Трябва да се направи анализ, но причините са близко до логиката. Има струпване на хора, неспазване на мерките и неносене на маски както трябва. Ако сега не въведем мерки, ще ни питат после защо не сме ги въвели и то на фона на много жертви. Не трябва да се създава паника, няма място за паника„, обясни проф. Начев, акцентирайки на неправилното носене на маски, за което в Гърция глобяват с 300 евро и няма оплакване.

Тревожен е факта, че нито община Златица, нито община Пирдоп публикуват актуални данни относно заболеваемостта в двете общини на официалните си сайтове. Златишкият кризисен щаб не се знае дали изобщо заседава и ако да, какви мерки обсъжда и въвежда по отношение високата заболеваемост и смъртност в общината. От ОбА-Златица не хаят и не се вслушват в множеството призиви на граждани за затваряне на златишкия пазар, на който идват външни търговци и няма никакъв контрол за спазване на отстояния, носене на маски. Пазарджиите и техните клиенти често се изхождат по кюшета и входове на жилищни сгради, изхвърлят боклуци на нерегламентирани места, в това число в коритото на реката, по улици и тротоари.

Посетители на златишкия неделен пазар – паркират в тревните площи на междублоковите пространства

Струпването на множество хора е на лице всяка неделя в Златица, дори в двора на Поликлиниката. Неприемливо е в двора на лечебно заведение в Covid-пандемията да се разполагат маси за хранене и да се събират множество хора без маски. Недопустимо е да се предлагат хранителни и други видове стоки на земята, да не се използват дезинфектанти от търговците, нито ръкавици и други предпазни средства. Недопустимо е неглижирането на този проблем от страна на общинските власти. Резултатът е налице. Висока заболеваемост и липса на отговорност. РЗИ-София област неколкократно е сигнализирана за проблема, но взети мерки в тази посока досега не са публично известни.

В центъра на град Златица – до Поликлиниката

В очакване са гражданите на Пирдоп и Златица двете общински администрации и техните ръководители – кметовете Геров и Генов да действат адекватно съобразно своите задължения и положени клетви в действията си да се ръководят от интересите на гражданите, а не от интересите на търговци и пазарджии. Редно е на сайтовете на двете общини ежедневно да се публикуват актуални данни относно заболяваемостта, за да имат гражданите достъп до информация така, както това се прави в съседни средногорски общини. А кога ли ще заседава Кризисен щаб – Златица и ще влезе в ролята си на орган, който да гарантира безопасността и сигурността на златишките граждани???