Зам. областният управител Николай Борисов: Община Златица може да се превърне в атрактивна туристическа дестинация

Заместник областният управител на Софийска област Николай Борисов посети туристически обекти и забележителности в община Златица по покана на кмета Стоян Генов. В гр. Златица те посетиха наскоро възстановения метох, в който Васил Левски е изграждал местната революционна организация. Метохът се намира в непосредствена близост до църквата „Св. Георги“, построена през 1859 г., която също има с какво да впечатли поклонници и туристи.

Борисов и кметът Генов посетиха и с. Петрич, където се е състояла единствената успешна битка през Априлското въстание. Поднесоха цветя пред паметника „Камбаната” и се поклониха пред паметта на загиналите в Априлското въстание.

Емблематична за с. Петрич и Златица е фигурата на Нено Гугов – търговец, общественик, революционер, един от активните организатори и участници в Априлското въстание , председател на революционния комитет в село Петрич и представител на селото в Оборищенското събрание. Гугов е първият кмет на град Златица след Освобождението и депутат в Учредителното събрание в Търново. Неговата къща е възстановена и има потенциал за посрещане на туристи и презентиране на различни туристически продукти.

Според Николай Борисов „Община Златица има огромен потенциал за развитие на различни видове туризъм – културно-исторически, познавателен, поклоннически и др. Метохът, свързан с дейността на Васил Левски и евентуалното бъдещо възстановяване на Конака, паркът и часовниковата кула от 1777 г., биха предизвикали интерес за туристите и любителите на историята и културните забележителности. Село Петрич ме изненада с възстановената и съхранена къща на Нено Гугов, който заедно с моя прадядо са били депутати в Учредителното събрание в Търново. Най-неочаквано селото разполага и с ремонтирана галерия, която представя картини на местния талантлив художник Йордан Шентов, посветени на 100 г. от Априлското въстание, както и на други български художници. Възрожденската църква „Св. Георги“ в Петрич също може да е част от туристически маршрут в района. Хубаво е ,че кметът на община Златица Стоян Генов има намерение да развива общината като туристическа дестинация“, сподели още Борисов.

Кметът инж. Стоян Генов разкри моменти от историята на борбени петричани. Разказа и за делото на лейди Емили Стангфорд, дъщерята на английския адмирал Франсис Бофорт, открила 6 болници в България след Априлското въстание 1876 г., една от които в село Петрич. Разказа и за другите паметници, разположени в село Петрич, посветени на геройски загиналите за свободата на България.

Г-н Генов отправи покана за втора обиколка на забележителностите в община Златица, при която зам. областния управител да посети етнографската изложба в Златица, старите кемери, църквите „Света Екатерина” и „Свети Евстатий” в Църквище и Карлиево. Той изрази своята убеденост, че община Златица има какво да покаже на своите гости и туристи, решили да я посетят, като приоритет в неговата програма е съхранението и популяризирането на културно-историческото богатство на Златица.

Соб. инф.