Зам. областният управител на Софийска област Николай Борисов бе на гости на Община Мирково

Днес, 24.01.2019 г., на гости на кмета на Община Мирково Цветанка Йотина бе Николай Борисов – зам. областен управител на Софийска област. На срещата бяха обсъдени множество идеи и възможности за развитие на Община Мирково в областта на културата, традициите, туризма и други.

Основен акцент на срещата бе създаването на мемориален комплекс в Община Мирково и Алея на славата и паметта, насочена да възпитава подрастващото поколение в признателност към мирковчани, посветили живота си на България.

Коментирана бе и наложителната необходимост за учредяване на читалище и библиотека в село Бенковски, като г-н Борисов направи и дарение на книги за бъдещата библиотека.

Г-жа Йотина запозна зам. областният управител и с инициативата за издигане паметник в почит на един достоен българин, бранил границите на Отечество България – кап. Борис Богданов (1887-1916), който е спасил град Петрич от унищожаване. Идейният проект за паметника вече е готов и е дело на Ал. Хайтов. Паметникът ще съчетава в едно – паметта за героя, неговия символичен гроб и пластичен знак на входа на мирково.

Срещата премина под знака на сътрудничеството и търсенето на възможности за подпомагане развитието на Община Мирково, като г-н Николай Борисов се ангажира да съдейства за осъществяването на инициативите и да запознае с тях ресорният министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Обсъдени бяха и несправедливото разпределение на държавните средства по общини, като г-жа Йотина обясни, че за пореден път община Мирково е пропусната в разпределението на излишъка и я няма в нито едно ПМС на Министерски съвет в тази посока, въпреки че регион Средногорие е този който дава достатъчно средства и е водещ при сформирането на националния бюджет на държавата.

Зам. областният управител посети и училището в Община Мирково, като поднесе подаръци – портрети на видни български личности.