Залесителни акции в Чавдар, Мирково и Копривщица с подкрепата на Група ГЕОТЕХМИН

„Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД продължават и през 2021 г. залесителните дейности в Средногорието по инициативата „Нашето зелено утре“.

Проектът е дългосрочен и се осъществява в сътрудничество с общините Етрополе, Мирково, Златица, Челопеч, Чавдар, Пирдоп и Копривщица, в рамките на Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН. Насочен е към облагородяване и озеленяване на общински площи, като идеята на програмата е да се подобри биоразнообразието, да се постигне по-зелена и по-красива заобикаляща среда, с което да се подобри качеството на живот в общините, където развиват дейност четирите дружества.

Първите събития за засаждане тази есен започнаха на 6 октомври едновременно в три общини от Средногорието – Чавдар, Мирково и Копривщица. Четирите дружества – „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД дариха необходимите средства за закупуване на фиданки и храсти, а общините избраха и посочиха терени и определиха вида на насажденията.

В засаждането на дървета в трите общини участваха представители на ръководствата на дружествата-дарители – г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, инж. Стоил Димитров – генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ и г-н Стойно Стойнов, директор на Обогатителния комплекс, с. Мирково, г-жа Милена Христова, директор „Човешки ресурси“ на „Елаците-Мед“, както и много служители.

 В Чавдар старт на инициативата даде кметът, Григор Даулов, който благодари на „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД за осъществяването на поредната съвместна инициатива „Нашето зелено утре“ по Благотворителната програма „Българските добродетели“. „За да имаме наше „зелено“ утре, трябва да имаме едно много „зелено“ днес“, подчерта Даулов. „Независимо от това, че живеем в индустриален район, заедно с компаниите от Група ГЕОТЕХМИН показваме, че отделяме значително внимание на увеличаване на биоразнообразието. Убеден съм, че ще продължим в тази посока и сътрудничеството между четирите компании и общината ще бъде пример за останалите региони в страната“, каза кметът. 

В събитието взеха участие и представители на общинска администрация, заедно със секретаря г-жа Павлина Павлова. Първите 100 храста вариегатен лигуструм за жив плет и магнолия бяха засадени въвФолклорен център „Чавдар“. Сега неговите посетители ще се радват на повече зеленина и красива растителност. 

Следващата седмица предстои засаждане на още 200 броя храстовидни рози и 100 броя лавандула в централната част на селото. Озеленяването в Чавдар ще продължи и със засаждане на дрянови дръвчета и други видове фиданки, като всичките са трайни насаждения и ще красят селото дълги години.

В Мирково ОУ „Георги Бенковски“ събра представители на общината и на дружествата-дарители, ученици и преподаватели от училището. Началото на събитието бе обявено от г-жа Цветанка Йотина, кмет на община Мирково. „Тази година общината предостави терен за засаждане на декоративни фиданки шестил в двора на училището. Така ще имаме превъзходна сянка, подходяща за почивка в междучасията. Целта на проекта е учениците да изградят отговорност, като се включат с грижи за отглеждането на насажденията“, каза г-жа Йотина.

В Копривщица, в двора на СУ „Любен Каравелов“, в присъствието на представители на четирите дружества, ученици и техните учители, кметът, г-жа Дюлгярова, откри символично засаждането. „Изключително съм благодарна на „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД за инициативата „Нашето зелено утре“, за това което правите за Копривщица, за децата и гражданите на Копривщица. И тази година засаждаме плодни дръвчета, които учениците от средно училище „Любен Каравелов“ ще поддържат, ще поливат и, разбира се, после ще берем реколта. Вярвам, че с тези кампании и мероприятия правим една по-добра, по-красива и по-зелена България, учим децата на труд, отговорност и грижа за природата“, каза г-жа Дюлгярова.

Всички присъстващи се включиха с ентусиазъм в засаждането на първите от 200-те плодни дръвчета – череша, вишна, ябълка, слива, праскова и круша. Учениците обещаха да се грижат за дръвчетата и с нетърпение очакват да събират плодовете им. Засаждането ще продължи и през следващите дни на други терени, определени в града-музей.  

„Нашето зелено утре“, в рамките на Благотворителната програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН, е дългосрочен проект, създаден по идея на управителя на Група ГЕОТЕХМИН, проф. дтн инж. Цоло Вутов. Той води началото си от 2011 г. Днес ние продължаваме тази инициатива, водени от желанието за по-красива градска среда и по-голямо биоразнообразие в районите на нашата дейност“, каза Доминик Хамерс. Той благодари на общините Чавдар, Мирково и Копривщица за сътрудничеството в тази важна за региона на Средногорието кауза. „Специално благодаря и на учениците, които се включиха в засаждането на дървета в своите училища. Вярвам, че те ще се грижат за тях и ще научат как човек може да въздейства положително върху околната среда с доброволен труд“, насърчи младежите Доминик Хамерс.

„Засаждането на дърво е едно от нещата, които всеки човек трябва да направи през живота си. Със засаждането днес на растения и фиданки във Фолклорен център „Чавдар“ и в Мирково, и плодни дървета в училището в  Копривщица по инициативата „Нашето зелено утре“, ние от Група ГЕОТЕХМИН искаме да подкрепим каузата за отговорно отношение и грижа към природата. Освен това, искаме да покажем на учениците, че когато работим заедно, всяка кауза е постижима и носи добро за цялата общност“, каза  инж. Димитров и пожела успех на кампанията.