Заедно в света на иновациите

В периода от 01.12. до 03.12.2019 г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч се състоя посещение на учители и ученици от град Силистра и град Айтос. Посещението бе част от  Националната програма „Иновации в действие“, а темата му бе: „Заедно в света на иновациите“.

По време на посещението си гостите от ЕГ „Пейо Яворов“ и СУ „Никола Йонков Вапцаров“ наблюдаваха иновативни уроци по „3D принтиране“ и „Роботика и програмиране“. В часовете учениците бяха разделени на 2 групи. Първата група наблюдава изработване на емблемата на ОУ „Св. Св.Кирил и Методий“ на 3Д принтер посредством софтуер на Ultimaker Cura 2+. Учениците имаха възможност сами да опитат да работят със софтуера и да наблюдават как се разпечатва емблемата на училището от специална пластмаса на 3Д принтера.

Втората група наблюдава час по „Роботика и програмиране“. Участваха в разработването на мисия, която робота трябва да изпълни. Учениците от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ влязоха в ролята на ментори, като учеха гостите ни на методите на програмиране и управление на робота от специален софтуер LEGO Mindstorm EV3 посредстом компютър или мобилен телефон.

След първоначалната част учениците размениха своите места, за да могат и двете групи да се запознаят с иновативните методи на учене чрез преживяване на уменията на 21 век, необходими на всички, а именно „Математическа грамотност“, „Критично мислене“, „Работа в екип“, „Сътрудничество“ и „Умение за учене“.

Учениците взеха участие и в уроци по математика, история, английски в ОУ, а също и в урок по английски език, свързан с роботи в ЧПГЧО Челопеч с Анастасия Димитрова. Официален гост по националната програма бе Магдалена Ананиева – експерт от РУО София регион.

Тридневната визита  приключи с посещение на Община Челопеч и Дънди Прешъс Металс Челопеч, където гостите ни имаха възможност да се запознаят с културата и традициите в Община Челопеч и да навлязат в света на миньорите, посредством ЗД визуализация в ДПМ.