Задържани участници в схема за незаконен трафик на чужденци

Неутрализирането на престъпната група е в резултат на проведено активно разследване на криминалисти от ОДМВР – София, РУ – Пирдоп и колегите им от Стара Загора и Димитровград.

Работата по случая започнала в края на октомври, когато при обход автопатрул на РУ – Пирдоп забелязал на третокласен път в землището на Копривщица паркиран товарен автомобил без водач. При последвалата проверка униформените установили в товарния отсек на буса 24 мъже без документи за самоличност, самоопределящи се като афганистанци. След оглед на местопроизшествието по случая било образувано досъдебно производство.

В рамките на разследването били проведени множество активни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия от криминалисти и разследващи полицаи от РУ – Пирдоп, ОДМВР – София, Първо и Второ РУ – Стара Загора и РУ – Димитровград. В резултат на професионалната им екипна работа и оперативна координация са задържани трима мъже, съпричастни към извършеното престъпление.

Събрани са достатъчно данни за изпълняваните от тях функции в незаконната схема – организатор, посредник и водач. Извършени са претърсвания на обитаваните от тях адреси, където са намерени и иззети доказателства, съотносими към осъществяваната престъпна дейност.

След приключване на действията по разследването двама от тях са привлечени като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 281, ал.2 от НК и с прокурорско постановление са задържани за срок до 72 часа. На 25 ноември с присъда на Районния съд в Пирдоп криминално проявените мъже са осъдени на 11 месеца лишаване от свобода условно, с три години изпитателен срок и глоба – в размер на 4500 лева за единия и 2500 лева за другия.