Живей активно, грижейки се за дърветата

„Тялото се лекува с движение, Умът – със смях, а Духът – с радост“!

По инициатива на МКБППМН към Община Челопеч, на 8-ми октомври в Челопеч се проведе поход под надслов „Живей активно” с маршрут с. Челопеч – Вододайна зона, където се намира и насадената през ноември 2021 г. овощна градина. Активно участие в мероприятието взеха учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Челопеч, които освен, че бодро изминаха краткия маршрут, използваха възможността да се погрижат за засадените с любов овощни дръвчета.

Припомняме, че учениците, техните родители и учители, представители на ОбА-Челопеч, на „Елаците-Мед”, Геотрейдинг, Геотехмин и Геострой създадоха своеобразна овощна градина, която да радва малки и големи, като идеята бе учениците да се грижат за засадените от тях дървета.

На 8-ми октомври училищната овощна градина бе грижливо почистена. Децата поляха обилно дърветата, плевиха, прекопаваха и заедно се радваха на хубавия есенен ден и споделените емоции. Неподправените детски усмивки и жужете, слънчевото им настроение показаха на някои предубедени фейсбук-хейтъри, които вместо също да се включат в грижата за засадените плодни дървета, критикуват и недоволстват в социалната мрежа, че градината не е изоставена. Напротив! За нея се полагат специални грижи и то от самите деца, каквато бе и първоначалната идея за нейното засаждане.

Съчетаването на двете инициативи в Челопеч – „Нашето зелено утре“ на Група Геотехмин и „Живей активно“, промотираща ползите от активния начин на живот през цялата година, допринесе за повишаване на екологичното възпитание на децата и придобиването на нови навици от тях за природосъобразен здравословен живот, както и такива, които да използват в къщи, помагайки на родители, баби и дядовци за поддържане на овошките, на зеленчуковите насаждения и красивите дворни цветя.

Припомняме, че през ноември миналата година бе осъществена идеята за засаждане на овощната градина в Челопеч като част от инициативата „Нашето зелено утре” на проф. Цоло Вутов и Група ГЕОТЕХМИН. И тогава, през ноември 2021 г., и сега, децата на Челопеч, усмихнати, закачливи, слънчево целунати от топлото есенно слънце, съвместно със своите учители и представители на ОбА-Челопеч, съчетаха полезното с веселото и приятно общуване сред красивата челопешка гора, сред която е разположена и тяхната градина от ябълки и сливи, чиито вкусни плодове с нетърпение очакват да опитат.

Подготви: Петя Чолакова