„Живата старина“ – изложба с мисия да разказва

“Изкуството не е това, което виждате, а това, което карате другите да виждат”.
Едгар Дега

На 28-ми октомври в Актовата зала на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Челопеч пред отбрана публика бе представена първата по рода си в Средногорието изложба живопис и фотография “Живата старина”.
Изложбата стана възможна благодарение на любезното съдействие на “Елаците-Мед” АД – с. Мирково, “Дънди Прешъс Металс” ЕАД – с. Челопеч и “Аурубис България” АД – гр. Пирдоп, решили да подкрепят културната инициатива на Сдружение “За един по-добър живот”.

Мисията за организирането на изложбата “Живата старина” е да съхрани богатото културно наследство на Средногорието и България, което е неизменна част от всеки наш делник и празник – чрез картини и фотографии, уловили моменти от средногорските делници и празници. В нея са включени творби на художниците Пламен Панчев, Диана Панчева, Красимир Кунчев, Деян Велков и фотографът Петя Чолакова.

Петя Чолакова:
Идеята за изложба, която да съчетае в себе си художествени и фотографски произведения, се роди по време на тазгодишните Влайкови дни в Пирдоп, на които Пламен представи свои картини и карикатури. Наслаждавайки се на сътворените от него красоти, разговаряйки за острата нужда да се организират повече изложби в Средногорието и се обогати културния средногорски живот, се породи желанието за съвместна изложба, която да е на тема български фолклор, народни обичаи, народен бит и ежедневието от едно време, описано красноречиво от Йордан Йовков, Елин Пелин, Иван Вазов и други именити български писатели. Време, което вдъхновява и двама ни.

Речено – сторено.

По покана на Пламен Панчев в инициативата се включиха и други художници – Красимир Кунчев от Троян, Диана Панчева от Златица, Деян Велков от Пирдоп, който часове преди премиерното представяне на изложбата в Челопеч, включи четири свои картини с местни пейзажи и натюрморт.

Тук е мястото да изкажа благодарност на любезните домакини в лицето на директора на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Челопеч Нонка Бантова, която взе присърце инициативата и я включи в тържествата за отбелязване Деня на будителите – 1-ви ноември!

От началото бяхме обзети от ентусиазъм и енергия, които с времето се усилваха. Раждаха се нови и нови идеи, променяха се, заменяхме ги с нови и някак си “Живата старина” заживя свой живот и ни поведе по своята житейска пътека. Минахме през спорове кое как да се случи най-добре, кое как да подредим, как да изразим по най-добрия начин своето послание и то да докосне душите на посетилите изложбата!

Организационно много помогна Диана Петрова – с усет и внимание към детайлите, с опит и най-вече с много обич към идеята и вярата, че си заслужава, че Средногорието има нужда от подобна инициатива.

“Живата старина” – Изложба живопис и фотография – дори името на изложбата си заслужава да бъде разказано. То не е никак случайно, напротив! То е темел, защото е заето от един изключителен родолюбец, събирач и разказвач на народната българска старина – Димитър Маринов, който неуморно години наред записва народната ни вяра, ритуали и обичаи, за да ги знаем и помним днес.

Предстои изложбата да бъде представена в цялото Средногорие. Имаме и фейсбук-страница, където представяме картините и фотографиите, и разказваме за това, което сме изобразили, което сме изразили, което сме съпреживяли.

Вярвам, че тази наша инициатива с мисия си заслужава и носи добавена стойност, която е преди всичко духовна. Това е миналото ни, което днес отново и отново пресъздаваме и представяме с гордост и самочувствие.

#ЖиватаСтарина – Изложба живопис и фотография!

Изложба, орисана да споменува с добро българското, народното, творческото!
Изложба с мисия да съхранява
Изложба с цел да провокира въображението, ума и сърцето на всеки, който я е изучи съсредоточено и я погали с поглед!
Изложба за народната вяра, която и днес е Жива!

Живина! Старина! Багрина!
Имало едно време, в което българина, здраво стъпил на земята, отправял поглед нагоре и произнасял молитва-благодарност! Всяка заран БЛАГОДАРИЛ на Райко, на Небето, на Майката Земя! И ние Благодарим!

Имало едно време, в което българските мегдани се изпълвали с багрите на Природата, греещи от шевици! Род! Народ! Рода! ПриРода!

И днес го има онзи Живец, който кара да трепне сърце и да не изтрае, а да се втурне да се хване на хорото до мома от лична по-лична!Момък вода да напие, китка да грабне, мома да открадне!

И днес по Сирница пеят чанове и горят огньове!
И днес по Тудорица развяват гриви атове!
И днес с мълчана вода се замесват коледните краваи!
И днес пеперуда се сторва за Божи дъжд!
И днес нестинарка без страх нагазва в жаравата!
И днес жътварски песни се носят из полята!
И днес на розобер ходи момата!
И днес я има!
Българската вяра! #ЖиватаСтарина!

Цялата тази палитра от български празници и обичаи е втъкана в нашата изложба!

Можете да се потопите и Вие в тая наша шарения и оцветите деня си! Ще бъдем в Челопеч по време на коледните събития и в Чавдар на връх Коледа – 25-ти декември!

И цялата тази наша Жива Багрения успя да се случи с любезното съдействие на:
#ЕлацитеМед
#ДъндиПрешъсМеталсЧелопеч
#АурубисБългария

Елате, за да Ви разкажем и покажем Сътвореното и Уловеното с любов от нас за Вас!

Самоинтервюира се: Петя Чолакова

= = = = = = = = = = = = = =

Красимир Кунчев е роден в гр. Троян. Завършил е художествена гимназия в родния си град. Картините, скулптурите му са Експресивни, чувствителни, цветни и провокативни.

Пламен Панчев е роден в гр. София. Завършил е Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура. Рисува живопис, стенопис и карикатури.

Диана Панчева е родена в гр. София. Живее в град Златица. Рисува живопис. С картините си участва в две изложби.

Деян Велков е 17-годишен, роден е в гр. Пирдоп. Рисуването и китарата са негово хоби. Ученик е в 11 клас в СУ “Св. Паисий Хилендарски” – Златица. За пръв път участва в изложба. Изобразил е в картините си средногорски пейзажи и натюрморти.

Петя Чолакова е родена в гр. Средногорие, журналист и фотограф, главен редактор на медията на Средногорието – списание “Средногорски Багри” – и председател на Сдружение “За един по-добър живот”.