„Живата старина“ гостува по Коледа в Чавдар

В Коледното село на България – Чавдар, в празничният и благословен коледен ден 25-ти декември официално бе представена Изложбата с Мисия да разказва, показва и съхранява българското народно наследство „Живата старина“.

Наред с коледният концерт на самодейците от НЧ „Надежда – 1900“, които зарадваха публиката със своите колоритни изпълнения, наред с бодрите чавдарски коледари, тръгнали от зори да благославят с добра дума добрите стопани, в Ритуалната зала на Община Чавдар бяха показани фотографските арт-принтове, от които грееха средногорските хубави моми, местните войводи и акценти от древните ни обичаи, които ревностно пазим и днес възпроизвеждаме – къде доближавайки се до дълбоката им същност, къде с нововъведения, но с увереността, че сме заречени да го правим!

С откриването на изложбата първият нейн гост бе с послание свисше. Пеперуда кацна на стълбището. На 25-ти декември пъстрокрилата наречница дойде, за да благослови родолюбивото ни начинание и като същински Свети Дух да го благослови!

За изложбата официално съобщи кмета на Община Чавдар Григор Даулов, изразявайки своето задоволство, че подобно културно събитие се е включило в богатия чавдарски коледно-новогодишен афиш.

„ЖИВАТА СТАРИНА“ опазена! Мисия, която запълни нишата на културния средногорски живот с представяне на богатото ни фолклорно богатство от ритуали, обичаи, занаяти и неугасваща народна вяра!

ИЗЛОЖБЕНИ ДУМИ

Френсис Бейкън е казал по него време, че изследователят трябва да разпитва природата! За това напомня и Петко Атанасов в своята „Вера и Мера”, с която отново ни връща към коренищата. Тогава, когато богоизбраните са се плодили по земната снага, изразявайки ежедневно почитта си към нея и нейните блага – със самобитни ритуали, обичаи и напеви!

Заслужава си днес отново да си припомним нашето собствено минало, народен бит и народна култура и с това припомняне да провокираме българската интелигенция и тя отново да впери поглед, да се докосне до някои макар и избледнели в съзнанието ѝ, живи старини, съхраняващи древни послания.

Мома. Пазва. Наричане… Тапене на пръстени! Песен и гадания! И мъка! И радост! Белено платно! Боговица! Дар Божи!

Войвода. Чибук. Ямурлук… Себеотричане и вяра! Отечество и майчина горест! Слава и чест! Калпак и сабя! Там горе, дето самодива в бяла премяна… Балканът пее хайдушка песен!

Девойка хубавее! Рипнала, тропнала, китка зад ухо закичила! Всичко трепти, променя се, ритъм, ехти… Рими се леят! Четка и слово! Художествено. И технологии нови… Надникват с обектив във времената… Напред – назад! Реченица!

Черга и Багри! Четка! Статив! Мироглед и светоусещане! И визуално, и сакрално, и душевно!

Емоция и страст. Съвместно, споделено изживяване! Припомняне, напомняне, пробуждане! Подарък! И скътан спомен! Слънчоглед! Слънчево намигване. Райко и здравец!

Розоберачки! Калпак и бял потур… Засвирва гусла… Завихря се хоро… И щрих! Нашепващ за отколешни времена! И звънва чан! Кукер разлюлява земята, заорава и засява! Труд и постоянство! Плодородие!

Изложбата живее и Живата старина показва! Пъстра и необятна! Многоцветна и лекокрила! Като пеперуда, пратена от дядо Боже да благослови начинанието!

Рисувай, маестро! Снимай, снимачо! Улавяй тънката нишка на времето в произведението си. Както само ти умееш. Споменът в картина да живее!

Често отговорите на днешните въпроси се крият далеч в миналото… Нрави, порядки, ценности! И да се подсетим за тях чрез изкуство е предмет на тази изложба. Обект са хората и техния светоглед, вярвания, обичаи, занаяти.

Арт-фотографиите сами разказват историите си. За който може да види и който може да ги разумее! Живи слова от древни времена! „ЖИВАТА СТАРИНА” – Изложба с Мисия да разказва и съхранява, да опазва и предава…

Още можете да ѝ се насладите в Чавдар! Попитайте, да ви отключат и се потопете в Багрите на Средногорието, струющи от фотографиите, излъчващи Вечност!

Подготви: Петя Чолакова

Изложбата се осъществява със съдействието на „Елаците-Мед“ АД, „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД и „Аурубис България“ АД.