„Еко-туризъм“ по пирдопски

Г. Герова: Това ли е екопътеката за хижа Паскал?

Снимка: Г. Герова

Гражданите от Пирдоп са забелязали нов тип еко-пътека, която се развива на територията на общината. Пътека на средата на сечище, от което се добиват дърва за нуждите на населението (по думите на самите граждани, коментиращи в социалните мрежи). Явно това е нов вид популяризиране на еко-туризма на световно ниво. Предлагат на туристите нова атрактивна атракция – да станат свидетели на унищожаването на дърветата.

Навсякъде, където искат да развиват туризъм и правят еко-пътеки, е с цел да привлекат туристи да се насладят на природата и красивите гледки в региона. В Община Пирдоп, обаче, имат по-различна гледна точка относно какво е това еко. Екото, явно е нещо като акото…

Очаква се през 2019 г. бум на туристи в Пирдоп – от цялата страна, от Европата и от света, дошли, привлечени от новите технологии в еко-туризма, които прилагат в общината… Ще има и указателни табели и брошури, от които да научат туристите що е то еко-туризъм по пирдопски тертип. Като изчезнала черноморска защитена дюна. А колко ли средства са усвоени за обособяване на тази еко-пътека и откъде ли са дошли те?

Още от коментарите на гражданите:

П. Цомпова: Тази гора е общинска и в момента от там се добива дървесина, която се кара на възрастни хора над 80 г. и инвалиди. По наредба им се полагат по 3 куб. Друг е въпроса,че фирмата хаотично нахвърля клоните където и падне. Пътят за хижата е разоран от камионите. Пътеката и тя е съсипана. Почти всеки ден се разхождаме по пътеката за хижата и гледката не е приятна!
Р. Карапетков: Да не говорим че на места пътеката я няма. Дърводобивни фирми са потрошили дървените парапети в по горните участъци на пътеката. Течаща вода и растителност е заличила пътеката. Няма и грам поддръжка. Но парите са усвоени и няма вече проблем. Жалко!!!
И. Балканджиев: Ужас все по зле става…
С. Тодоров: Всичко е една Схема …. ЖАЛКО!!!
С. Доков: Грозна картинка е…

 

Със злобни коментари и лични обиди се включиха и явни защитници на управляващите на Община Пирдоп, опитващи се да отвлекат вниманието от некадърността и унищожението на природата.