Едрей е! Свети апостол Андрей Първозвани

Днес е народният празник Едрей, както го наричат в Клисура, Мечкинден, или черковният празник на Св. апостол Андрей Първозвани. Празнува се в чест на мечката. В запазените български обичаи този ден е свързан с поверието, че денят се събужда, започва да расте, да едрее, затова го наричат Едрей, Едринден.

„Заедно с деня нараства и надеждата, и очакването за пролет, за покълване, наедряване на късмета във всичко – в работата и в дома“, разказва Лилия Ставрева.

В навечерието на Андреевден се вари жито, царевица, фасул, леща, ечемик, овес. Нарича се: „Както сварените зърна наедряват, така да наедряват посевите“. Правят се пити, в които се поставят сребърни пари – да наедряват парите. Комуто се падне парата, неговият късмет ще работи през годината.

По клисурско тоя ден се нарича Едрей и се празнува за мечката. Царевица не варят. В Панагюрище на този ден му викат Андрей, варят от всичко и хвъргат из комина и викат: „Да си здра-а-ва, бабо Мецо!“ (по записки на Димитър Маринов).

Черковният празник е на Св. апостол Андрей, проповедник на словото Христово, като същият е считан за апостол на православните християни, защото той е ръкоположил първият епископ на Цариград – апостол Стахий, а от Цариградската патриаршия са получили Свето Кръщение и миропомазение българи, сърби, руси и други.

На този ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Първанка, Пръвка, Храбър, Храбрин, Силен, Дешо, Дешка.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!