Единственото, което искаме е да се направи околовръстния път

NOVA ТВ

Днес, 26.07.2018 г., пред сградата на Община Челопеч жители от селото и околността се събраха, за да изразят своите притеснения заради поредния тежък пътен инцидент, при който пострада сериозно 10-годишно дете. Те апелират да се предприемат мерки и действия за изграждането на околовръстния път на селото, защото подобни инциденти не се случват за първи път, като един от тях е отнел човешки живот.

„Първото нещо, което пожелавам – това е Краси да се възстанови бързо. Това не е единственият случай. Имаше случай и с друго детенце, смъртен случай. Други тежки катастрофи станаха. Недисциплинирани шофьори нерядко чупят електрически стълбове по главния път. Коли, влезли в дворовете на хората.  Това нямаше да се случи, ако беше направен околовръстния път. Ние, хората, единственото, което искаме е да се направи околовръстния път. И майките, отиващи на работа да са спокойни, че децата им няма да пострадат пресичайки през пътя на селото“ – сподели жителка от Челопеч, изразявайки позицията на събралите се хора.

Проблемът в Челопеч е от много години. Има няколко протеста заради него през годините, но проблемът не е решен въпреки усилията на общината.

Инж. Алекси Кесяков – кмет на Община Челопеч: „В неделният ден, в края на преставлението във връзка с фолклорния фестивал хората се разотиват. Групата пресича през пътя, като използва светофара. Това момиченце е закъсняло и тръгва да пресича в последния момент. Колите са тръгнали, но спират в центъра, правят опашка, защото други хора минават през центъра и нормално шофьорите спират. Въпросният шофьор излиза от кръстовището, което е на около 40-50 метра от въпросната пешеходна пътека.  Момичето минава зад последната кола и изкача точно пред колата на шофьора, който я блъска и  я отхвърля на около 10-15 метра. Това не знам, но може би от падането и удрянето в бордюра получава по-тежките травми детето, но така или иначе истината е, че с тази мощна кола, която шофира въпросния шофьор, за това кратко разстояние определено е развил немалка скорост, за да се получи такъв удар и такива травми на детето“.

На въпрос на журналист от националната телевизия:

Защо инцидентите тук са толкова чести,

г-н Кесяков отговаря: „Този път е част от републиканската пътна мрежа, държавна собственост и е подбалканския път, свързващ София с Бургас. Изключително натоварен е този път и тъй като участъка, който пресича Челопеч почти на две е прав, няма завои, може би заради това, скоростта е голяма, шофьорите се увличат и често преминават с непозволена скорост. Другото е, че все пак нямаме все още култура на движение в България и младите шофьори не са научени да спазват добре Закона за движение по пътищата.

Единственото решение е да се направи околовръстен път, инициативата за който е от 76-та година на миналия век. Оттогава имаме няколко протестни мероприятия, разговори с правителството на най-високо ниво, разработени няколко проекта, последния от които беше иницииран от общината, както и отчуждителното производство беше извършено от общината. Това беше преди около 10 години. Като компенсация тогава направиха този пешеходен светофар, за да може докато се изгради околовръстното да имаме някаква сигурност.

Опитах преди години да се поставят „спящи полицаи“, но тъй като това е главен път, не ми беше разрешено и реално погледнато ние от общината нямаме право да контролираме по никакъв начин скоростта“.

* * *

Става ясно, че проблемът може да се реши единствено с изпълнението на проекта за изграждане на околовръстен път, който обаче залежава вече 10 години в Агенция „Пътна инфраструктура“, като всяка година е определян за неприоритетен и не се стартира неговото изпълнение.

През село Челопеч преминава подбалканския път, свързващ столицата с Бургас, който се използва от много хора, тръгнали да летуват по българското южно Черноморие, както и от тежкотоварни автомобили, обслужващи местните предприятия. Участъкът, на който се е случил поредния пътен инцидент е изключително натоварен дори само от тежкотоварните камиони, превозващи концентрат от „Елаците Мед“ към гарата в Златица, както и от различни по вид цистерни, които обслужват „Аурубис България“ АД – Пирдоп.

Поради интензивния автомобилен трафик инцидентите зачестяват, още повече, когато водачите не съобразяват скоростта, с която се придвижват и не се съобразяват с пътните знаци.

Жителите на Челопеч и Средногорието споделят своите притеснения, че виновникът за случилото се с 10-годишното дете, което може да остане инвалид за цял живот, отново може да бъде потулено и виновното лице да остане ненаказано. Срещу извършителят е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда. Експертизите и следствието ще реши каква е вината на шофьора, съобщиха от NOVA.

„Призовавам всички шофьори да бъдат внимателни“ каза  жителка, чиито син също е пострадал при подобен инцидент и 10 дни е бил в кома.

Водещията на „Здравей, България“ Виктор Николаев изрази своето изумление в ефир, казвайки: 

Не мога да повярвам, че продължават при толкова много инциденти от Агенция „Пътна инфраструктура“, не знам дали заради закона, или заради начина, по който те го прилагат, да отказват в такива участъци да се изгража, ето този кмет е искал, изкуствена неравност, т. нар. „легнал полицай“, с аргумента, че това е главен път. Това не е прав участък, в който карат коли с 90 км. в час и изведнъж да има такава неравност, която да е опасна. Това е населено място, където скоростта е до 50 км. и не виждам никакъв проблем, след като в София това работи на доста натоварени пътни участъци, и тук да има такъв т. нар. „легнал полицай“, който да убие скоростта до към 30 км. в час. И аргументът да отказват да го направят, защото това е главен път, е аргумент, при който човешкия живот не е толкова важен за тези хора“.