Евгени Додов: Време е да се разреши въпроса с „водното огледало” в Градската градина на Пирдоп и тя да се превърне в своеобразно културно средище за гражданите

Евгени Додов – общински съветник в ОбС-Пирдоп от групата на ПП „ГЕРБ“

С общинският съветник от ОбС-Пирдоп г-н Евгени Додов разговаряме за облика на „Градската градина“ и т. нар. „водно огледало“, станали тема на организирана от Община Пирдоп изнесена среща с граждани, наречена „обществена дискусия“:

Кога Ви дойде идеята за облагородяване на „Градската градина” и т. нар. „водно огледало? Как се стигна до провеждането на среща с обществеността и Вашата визия за това как трябва да изглежда тази част от пирдопския парк?

Градската градина съществува от много десетки години. От моето детство си я спомням, разбира се. Тогава там имаше водна площ. След ремонта на Градската градина по програма на ЕС, тази водна площ беше малко удълбочена, стана по-дълбока и поради тази причина беше направена предпазна ограда, която явно е задължителна за такава дълбочина на водна площ. Това направи водната площ грозна, почти недостъпна. След ремонтните дейности тя така и не бе запълнена. Затова е моята реплика, че това е т. нар. „водно огледало”, в което никой не се е огледал откакто бе ремонтирана Градската градина.

През 2017-та и 2018-та се направиха няколко концерта на открито на това място. Островчето, което е по средата, беше една импровизирана сцена. Стана много добре. Това бяха концерти, които нашето семейство посетихме и бяхме във възторг. Имаше концерти на външни изпълнители, имаше концерти и на местни самодейци. Сцена на открито в парка! Беше невероятно! Единственото грозно, което беше, е оградата, която стоеше пред тях и това е много неприятно за зрителите, защото тя е висока – около метър, метър и двадесет.

Неподходяща за този вид съоръжения.

Абсолютно неподходяща. Нейната цел е да спира децата да не влизат. Децата си влизат непрекъснато. Даже онзи ден на самото обсъждане децата си влизаха вътре. Това провокира в мен идеята да бъде променено нещо там, за да може тази сцена да стане непретенциозна сцена на открито за града, която да осмисли и градския парк за лятно време, да се организират концерти. Даже си мислех защо да нямаме и едни такива неделни музикални сутрини през лятото, както се прави в големите градове! С духови оркестри и други! Аз съм ходил на такива места във Варна, в София и в чужбина, разбира се. Свири духов оркестър ей така, хората се разхождат. Една малка лятна сцена, наситена с изпълнения, може да се организират различни културни мероприятия и да се оживи парка и да се обогати културния живот в общината.

В края на предният мандат поставих на сесия този въпрос, но тогава още не бяха изтекли петте години от ремонта, в които се забранява нещо да се променя по регламенти и изисквания на европейските фондове. Затова и въпросът остана висящ. Тази година го поставих за втори път на сесия като въпрос към кмета и общинската администрация. Обсъдихме го и възникна идеята, кмета предложи действително, да бъде направено едно обществено обсъждане, което да направим на място и след това да продължи в социалните мрежи. Напоследък хората са активни точно в социалните мрежи и по този начин да се осигури възможност и там да се дадат предложения. И по този начин да поставим началото на една широка дискусия.

Да сондирате мнението на гражданите.

Именно. ОбА-Пирдоп организира тази първоначална среща на място. Традиционно нямаше много голям интерес. Кметът отсъстваше. Г-жа Шентова като зам.-кмет водеше дискусията. Поставих моите виждания като един от инициаторите за тази промяна, която да се направи. Имаше поддръжници в тази посока. Имаше и, което беше много интересно, и деца, които дойдоха и поставиха и тяхно виждане за това място – да бъде направена скейтборд-площадка. Едно чудесно предложение. В града и в района никъде няма скейтборд-площадка. Дали мястото ѝ е там това вече е въпрос на дебат. По-подходящо може да е и друго място – в някой от другите паркове в града, това е въпрос на по-широко обсъждане. Идеята е чудесна и е добре, че дойде от децата. Понеже г-жа Шентова на обсъждането каза „Обсъждаме водното огледало” и всичко, което смятате за необходимо в парка да се направи допълнително”.

снимка: Община Пирдоп

Имаше хора, които поставиха въпроса за чешма, защото действително няма. За тоалетна поставиха въпроса въпреки, че тоалетна има и функционира. И аз съм поставял този въпрос многократно. Тоалетната функционира само през деня – в светлата част, заключват я през нощта, защото няколко пъти беше оставяна в недобро състояние след като е била отключена и през нощта. Тя е долу в сградата, която е за обслужване на Градската градина – над Гимназията. Работи и се поддържа в нормално състояние.

Също поставих и въпроса за подмяната на дърветата вече в парка. Паркът е от някъде може би 50-те години на миналия век. Тогава дърветата са посадени и в момента са много големи. Надхвърлили са подходящата за паркове височина, нямат функцията на парково дърво вече. Да не говорим, че са и опасни, защото, иглолистните дървета имат коренова система, която е разположена хоризонтално и когато са единични, са много опасни при вятър или буря, защото много лесно падат. И в разговори с кмета съм му поставял този въпрос и сега го поставих на това обсъждане – да започне поетапна подмяна на дърветата в парка. В смисъл такъв – да се насадят нови дървета, които да могат да израстат за няколко години и постепенно старите дървета, които вече са и опасни, а и вече не са толкова красиви като дърво за парк, да бъдат махнати и това да не се отрази на парка като такъв. Да не стане изведнъж – да го оголим парка и да чакаме да порастат новите дървета.

Имаше дечица, които дадоха идея и за стена за катерене, което е много интересна идея. Дали ще бъде в Градската градина или в Ротари-парка, който е горе при „Върбите” подлежи на допълнителни дискусии, но наистина би могло да се помисли някъде в града да бъде поставена такава.

В общи линии бяха приети добре нещата. Не знам още дали това обсъждане е включено в предстоящата сесия – не са ни раздадени материалите, за коментари. Дали ще има коментари на обсъждането като цяло и евентуално да се задължи ОбА и кмета да вземат мерки по това, което би се решило.

На другият ден още (след обсъждането) имаше няколко коментара в социалните мрежи. Един от тях беше за това, че е най-лесно да се махне водното огледало.

Тези водни огледала са толкова красиви и популярни…

По принцип да. Аз го поставих в два варианта. Евентуално да се запълни и да стане като цветна алея, цветна леха около островчето, или другото е – да се запълни отново, но да оставим около 40-50 см. височина, която да остане водно огледало, което няма да изисква наличието на ограда и тя да бъде премахната. И по този начин да се запази водното огледало, защото такива неща са атрактивни. Един парк без вода не е същия.

Виждаме, че най-атрактивното в Чавдар са именно мостчето и импровизираните рекички в центъра. Виждаме колко са популярни светещите фонтани в Панагюрище. Това е нещо, което радва хората.

Именно. Атрактивно е и много красиво. Именно затова едно от моите предложения е да запазим водното огледало, но да намалим дълбочината му и да премахнем оградата, която е грозна. И да се използва сцената за концерти на открито.

Предвид ситуацията с Covid-19 и това, че повечето мероприятия започнаха да се провеждат на открито, тя би се изпълнила с мероприятия и дейности, детски и училищни празници.

Категорично! Биха могли да се организират множество разнообразни изяви. На сесията през юли поставих на кмета въпрос: Не се ли предвижда за това лято да има някакви изяви на изпълнители в Градската градина на тази сцена? Каза, че имали идея даже да поканят външен изпълнител, но заради Covid-19 не можело, въпреки че не беше толкова притеснително. Все пак е на открито, няма да се стече целият град – 7-8 хиляди жители.

Като цяло в България културният живот не спря. Намериха се алтернативни решения и едно от тях е да се изнесат културните прояви на открито. Сцената на открито в Пирдоп е едно такова алтернативно място.

Беше. Те казаха, че са се отказали от идеята да правят концерт в Градската градина. Такъв беше отговорът.

За мене не бива да чакаме още пет или десет години това водно огледало да не се пълни и да стои само оградата, която го пази и стои нефункциониращо. Практиката досега показва, че стават изключително приятни летни концерти в парка. Страхотни изживявания, наистина! И ако това го оживим и да му дадем бъдеще напред, ще бъде невероятно с тази непретенциозна сцена. Аз я наричам „непретенциозна”, защото тя не иска кой знае какво. Тя е островчето в средата. Възможността тази площ, която е в момента на „водното огледало” отделя публиката малко настрани, за да има достатъчно видимост и е напълно подходяща за културни дейности на открито. Изживяването е наистина запомнящо се.

Финансирането ли е проблем?

Не бих казал. Няма никакъв проблем, защото не изисква такова капиталовложение, което би затруднило общината да го направи. Следва да се проектира и да се изпълни. Ако сега стартираме работа в тази посока, част от програмата на „Влайковите дни” през 2021 г. да се случи на сцената в парка, а това ще бъде страхотно изживяване и за изпълнителите, и за зрителите. Смятам, че това е нещо, което трябва са се осъществи и аз ще настоявам то да се осъществи, колкото мога и занапред. Мисля, че и хората ще го харесат и ще го одобрят. Важното е, че стартира дискусията и очаквам още предложения и идеи от гражданите – и в общината, и чрез социалните мрежи като Facebook, на сесиите също.