Дъждовен следобед с чаша горещо кафе

На 13.06.2018 г. писателката Иглика Дионисиева посети НЧ „Христо Ботев – 1925” село Антон, за да представи новата си книга – сборникът с разкази „Кафе пауза”.

В дъждовния следобед атмосферата в читалищната ритуална зала бе приятелска – малката, но ентусиазирана публика с интерес проследи представянето на сборникът, след което активно участва в разговор с авторката.

Сред гостите бяха г-жа Гришка Лозанова – директор на ДГ „Българче” с. Антон, г-жа Лена Николова – бивш дългогодишен директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Антон и г-жа Димитрина Арабаджиева – педагог и културен деец. Група ученици от 6 и 7 клас също посетиха събитието и по-късно споделиха,че са приятно изненадани от интересните теми в творчеството на Иглика Дионисиева – показателно за нуждата от въвеждане на модерни български автори в читателския диапазон на младите хора в България.

Официалната част на събитието протече като диалог между г-жа Марина Стефанова, библиотекар в антонското читалище, и писателката. Сред обсъдените въпроси бе символиката зад заглавието „Кафе пауза”.
За Иглика Дионисиева поканата за кафе обещава нещо повече от консумация на енергизираща напитка. Това е покана за приятелски разговор, за доверяване на тайни, обсъждане на човешки съдби. Книгата представлява именно това – поглед към битието с неговите трагедии и комедии, пресъздадени чрез поразително реалистични персонажи. Някои от тях, сподели писателката, са реални хора от нейното минало – някои живи и днес, други преминали отдавна в друго измерение. Но вплитайки ги във фикционални ситуации тя им дава нов живот.
Председателят на НЧ „Христо Ботев – 1925” г-жа Донка Николова, г-жа Цветана Маджарова и г-жа Ивелина Чотова представиха с драматично четене три от разказите в сборника: „Кафе пауза”, „Милан гледа морето” и „Ей такива големи орехи”. Разказите провокират размисъл върху житейски дилеми като трудния избор между кариерата и семейството.

„Няма правилен и грешен избор – каза писателката. “Ако изберем кариерата – семейството страда, ако ли пък изберем семейството, губим възможността за реализация на собствения си потенциал”.

На въпроса как балансира професионалния и личния си живот Иглика Дионисиева отговори: „Преди всичко се старая да бъда добра майка”. Писателката сподели с усмивка, че творбите, които я изпълват с най-голяма радост и гордост не са печатани на хартия – това са двете и деца.
Представянето на книгата завърши с обобщение на посланието, което авторката би желала да предаде на своите читатели: „Вярвам в малкото добро, което е способно да промени всичко”, каза тя. Въпреки всичката мъка и несправедливост на този свят има надежда и тя е доброто у всеки от нас.
Г-жа Стефанова изказа възхищение за умението, с което Иглика Дионисиева пише от името на своите герои – „Сякаш сте живяла 100 живота и всичките различни!” . Поглед в биографията на писателката потвърждава това наблюдение:

Иглика Дионисиева е родена в гр. Враца на 15.04.1973 г. Образованието си получава в гимназия „Сава Ц. Савов” – гр. Пирдоп, след което завършва българска филология в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.
Работила е като социален работник и учител, а понастоящем е библиотекар в читалищната библиотека в село Челопеч. Има син и дъщеря.
Редактор е на романа “Стамболов” на Стойо Тетевенски. Има 5 книги зад гърба си, като “Кафе-пауза” е последната и излиза от печат през 2017 г.
Стихосбирката й “Захранване на нощта” е номинирана за Националната награда в конкурса за поезия “Христо Фотев” – 2017г.

Пожелаваме й да продължава да ни радва със своето творчество, да продължава да ни кара да се смеем, плачем и МИСЛИМ!
подготви: Марина Стефанова