Душанска светлина огря сцената на НЧ „Напредък 1869“ – Пирдоп

„Тя е България, която започва от красивите изгреви на дунавския бряг и с писъка на чайките на Черно море“… 

На 20-ти май самодейците от НЧ „Светлина – 1901“ – Душанци огряха пирдопската сцена с концерт – част от „Влайковите дни 2019“, които продължават в община Пирдоп. В тях се представят местните училища, детски градини и културни институции, наред с изложби и театрални постановки на гостуващи театри.

Концертът на душанските самодейци бе посветен на България  – „Родино моя“ и стартира с изпълнение на гостуващата формация „Троп Ангелес“. Техните изпълнения разлюляха пирдопската сцена. Зрителите успяха за пореден път да се насладят на певиците и танцьорите от Душанци – от тригласен женски хор с ръководител Кузман Кузманов и танцовите състави към читалището с ръководител Камелия Иванова.

„Българио – Родино моя, мамеща и пленяваща, владееща сърцата ни“. На фона на българските уникални ритми, душанчалии запалиха заветни чувства в душата на присъстващите нейни пирдопски чеда – „а тя, хубавицата ги гледаше закачливо и с усмивка успяваше да открадне малкото, което имат… Опиташ ли да се отдалечиш от нея, обаче, те следва и мами с аромата на летните си вечери, с лая на съседското куче, със спомена за първата целувка, с някоя от нейните красиви дъщери“…

България! Родина свидна! В твое име и днес хората пеят песните, родени из недрата ти. И днес – с твое име на уста, играят по мегданите и сцените, за да изразят себе си и отпечатъка ти в кръвта си, която ври и кипи колчем чуе българска реч, напев, ритъм – от различните фолклорни области на България, които бяха обхванати в спектакъла на НЧ „Светлина – 1901“ с Душанци.

„Безсилен, продължаваш да я обичаш даже, когато в нея се случват абсурдни неща“… И тези думи прозвучаха от сцената по време на концерта, за да напомнят, че абсурдните неща по Средногорско напоследък са все повече… Но Родината ще пребъде и родния край ще оцелее – въпреки всички и въпреки всичко, както е оцеляла в продължение на хилядолетия.

България през погледа на душанските самодейци отново ни примами „със самодивските си песни“,  а те се постараха да ни ги представят по запомнящ се начин. Тъпани огласиха началото на концерта, а в края му по традиция местното общинско ръководство връчи на председателя на читалището Кристина Петкова грамота и символичен подарък на сътворилите спектакъла-магия.

Подготви: Петя Чолакова