ДПМ-Челопеч подкрепи церемонията за връчване на академичните „Оскари“

На 20-ти декември 2021 г. се проведе шестото издание на организираната от в-к „24 часа“ церемония по връчване на т. нар. академични „Оскари“ – признание за българските висши учебни заведения, от научната общност и бизнеса. Рейтинговата система сравнява 52 висши училища в рамките на професионални направления, научна дейност, учебна среда, престиж и реализация на студентите. Като партньор на вестник „24 часа“ „Дънди Прешъс Металс“ беше част от фирмите, подкрепили издателството, за да организира тържествената церемония по връчването на академичните оскари през 2021 г.

И тази година Софийски университет „Св. Климент Охридски“ беше класиран на първо място в най-много професионални направления. Гордият ректор на отличения в двадесет и три направления университет, проф. Анастас Герджиков, благодари на всички ректори за тяхната необикновена роля и силна воля, за да дават на своите студенти качествено образование, в екип от професионалисти. „Ние се опитваме да направим така, че хората, които учат при нас, да се развиват като личности и като професионалисти. Човек трябва да бъде воден и от любопитството, не само от това да се  реализира в професия, която ще му донесе високо възнаграждение”, подчерта проф. Анастас Герджиков.

Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди Прешъс Металс“, връчи наградата на проф. Сеня Терзиева, ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет гр. София. Университетът получи три първи награди в направленията материали и материалознание, металургия и химични технологии, и втори места в останалите три направления – биотехнологии, електротехника, електроника и автоматика и общо инженерство.

За мен е огромна чест да връча именно тази награда. Аз съм възпитаник на този университет и като колега на проф. Терзиева имам удоволствието да дам наградата.“ – с вълнение сподели г-жа Цакова.

Тя пожела на всички студенти да имат желание, за да постигат целите си, да бъдат мотивирани да завършат своето образование и още по-мотивирани, за да работят по специалността си. Към бизнеса се обърна с пожелание да откриват повече и повече нови професии, свързани с индустрията, от която всички имаме нужда.

Инж. Кирил Илиев, изпълнителен директор на „Геотрейдинг“, връчи отличието на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Висшето учебно заведение получи първо място в професионалното направление „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“. Ректорът на МГУ проф. Ивайло Копрев сподели, че най-ценния ресурс са неговите студенти.

Ние ги обучаваме да работят в една неопределена среда и да се справят в най-трудните условия. Минерално-суровинната индустрия не затвори по време на пандемията, а от месец учениците ни отново учат присъствено. Ние работим за България и сме готови да помагаме, за да покажем, че науката може да се прилага и имаме своето място на картата.“ – каза още той.

Главният редактор на вестник „24 часа“ Борислав Зюмбюлев връчи отличията на генерал-майор д-р Груди Ангелов, ректор на Военната академия „Георги Раковски“, старши комисар доц. Руси Янев, ректор на Академията на МВР, проф. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет и проф. Апостол Славчев, зам. ректор на Националната спортна академия „Васил Левски“.

Повечето български учебни заведения бяха отличени за постигнатото през 2021-ва година – в различните професионални категории.