Днес е Възнесение Господне – Спасовден!

Спасовден се празнува като голям черковен празник – Възнесение Господне! В християнската култура четиридесет дни след Великден е Възнесение Господне. Народът го тачи като Спасовден. Празникът е подвижен и тази година се отбелязва на 28 май.

На този ден според народните умотворения се ходи из полето за росен и за дъжд, ако не е валяло скоро. Самодивите (русалките) вече са дошли и се стягат за своя празник Русалската неделя, играе се спасовско хоро.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

На български празникът се нарича и Спасовден – дума, която етимологически произлиза от „спасение“. Народните вярвания са свързани с празнуването на този ден в чест на св. Спас, като го придружава с обреда ходене на самодивско цвете със спасовско хоро. Ходи се на росен или раксосан, защото „росенът е мило цвете на русалките и те се китят с него: оттам е и името му: росен, русалче, русанлийче, росник“. На този ден русалките изливат роса над нивите и сеитбите да ловят хляб. От туй тяхно изливане роса зависи дали ще има голямо плодородие или глад. Ето защо народното вярване ги посреща с цяло седмично празненство в тяхна чест.

Цветовете на росена се берат през нощта срещу Спасовден в потайно време. На росен ходят само болни, и то такива болни, които боледуват от незнайна болест, или пък са се разболели миналата година през Расалската неделя. Меси се шарена пита.

В Община Златица Спасовден е особено тачен и се ходи на Спасовото кладенче в Златица, за да се налее лековита вода. В последно време повечето хора ходят на Спасовден на кладенчето край храма, за да ядат кебапчета и да се мотаят около скарите и сергиите, но заради извънредното положение тази година доста бяха разочаровани заради мерките, които им попречиха цяла нощ да гулят и разпускат. Въпреки мерките обаче скари с кебапчета и бира имаше още от сряда вечерта. Тези мероприятия нямат нищо общо нито с християнския празник, нито с народните вярвания, ритуали и обичаи. Не са и отколешна традиция на този ден, а по-скоро допълнение без връзка с православните порядки.

Тържествен водосвет и тази година бе извършен както в храма на златишкото „Спасово кладенче“, така и в параклиса, разположен сред красивата Средна гора в петришката махала Бодят. И двете литургии бяха уважени от кмета на община Златица инж. Стоян Генов, представители на ОбА, общински съветници. Вярващи жители от Златица, Бодят и Петрич запалиха свещ и си наляха от осветената вода – за здраве и плодородие. Курбан нямаше заради църковна забрана поради пандемията от Covid-19 и предприетите мерки за опазване здравето на гражданите.

Жителите от махала Бодят благодариха на кмета Генов за уважението да сподели с тях празника, като не пропуснаха възможността да го запознаят с проблемите, които имат с един местен животновъд, който не спазва никакви елементарни изисквания за отглеждане на животни, тормози гражданите и унищожава насажденията им. Повдигнат бе въпроса и с лошото състояние на пътя до м. Бодят.

Всяка капка дъжд на Спасовден е жълтица. Ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, реколтата – обилна.. В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях – Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Това е времето и на Черешовата задушница, когато се ходи на гробищата и се раздават череши в памет на покойните. Има поверие, че по Великден душите им се „разпускат“ и на Спасовден се прибират пак в отвъдното.

Народът казва: „Те ти булка Спасовден!!!“ Единственото ритуално време от традиционната ни култура, в което жената, която не може да зачене е допустимо да преспи с чужд мъж е в нощта срещу Спасовден. Неведнъж, благодарение на тази магия е успявала да се сдобие с рожба.

Имен ден днес празнуват Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска, и производните на тези имена.