Днес почитаме Свети Сисой

На 6-ти юли се отбелязва денят на свети Сисой Велики, почитан като светец и от Римокатолическата и от Източноправославната църква. Свети Сисой е роден в Египет и бил ученик на свети Антоний Велики, който го въвел в строг монашески живот. След смъртта на своя учител преподобни Сисой се заселил да живее в една пустинна планина, наречена Антониева, понеже на нея по-рано се подвизавал сам св. Антоний. След непрестанни постнически подвизи и молитвени бдения Сисой стигнал до такова духовно съвършенство, че станал незлоблив като дете. Затова Бог го надарил с благодатна сила да изцерява болни, да изгонва нечисти духове и да възкресява мъртви. Приема се за покровител на децата, изцерявал болни и гонил духове.

Оброк на Свети Сисой е направен в северната част на село Мирково, под стряхата на рида Денина плоча. Оброчното място е отбелязано, за да се помни, с каменен кръст.

На това място през 2015 г. се изгражда и малък параклис, около който и днес на 6-ти юли се събират богомолци, прави се и курбан за здраве. В Мирково разказват и нова история за този не много познат днес светец, която обяснява защо до оброчния каменен кръст през 2014 г. е издигнат и параклис.

Сън сънувала мирковчанката Ганка да се сътвори параклис на това място, за да се помогне на болно дете. А нали именно свети Сисой се смята за покровител на децата, какъвто е и Свети Стилиян, наречен още детепазител. Важното е, че след като Ганка от село Мирково сънувала „пророческия“ си сън, намерила съмишленици и изградили параклис на свети Сисой в Мирково – до оброчния кръст, с който е отбелязано святото място.

Мястото, определено за оброк на Свети Сисой не е случайно. Над него е Денина плоча, където се е издигала крепост, а на най-ранните следи от обитаване са от края на IV век преди Христа. Открити са тежести за стан, прешлени за вретено, бронзови монети, една от които на тракийския цар Аматок II, което показва, че е имало разположено селище. Наблизо е и крепостта Градище, до която от Денина плоча е имало античен път.