„Дилмано, диберо“ в изпълнение на пирдопските „Шарени мъниста“ стана песен на 2018 г.

снимка: Община Пирдоп

Песента на децата от Вокална формация „Шарени мъниста“ – гр. Пирдоп – „Дилмано, диберо“ стана „Песен на 2018 година“ в класацията на предаването „Балкан фолк“ и грабна приза за победител.

Съставът, чийто художествен ръководител е Марияна Върбанова, е сред традиционните участници на фестивалите и шампионатите, провеждани под егидата на ЕАФФ. Само за 2018-та г. пирдопската формация спечели  златен медал и Номинация за Голямата награда на 8-ия Световен шампионат по фолклор, както и специалната награда на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (ЕАФФ). 

Според зрителските гласове втората позиция заема песента „Пофалил се млад Витан“ от репертоара на Мъжка фолклорна певческа група „Русалии“ от с. Бачево, общ. Разлог.

За 2018 година третата позиция е за Христина Анастасова и Десислава Колева към Тракийско дружество „Родопи“ – гр. Асеновград и тяхната песен „Айда, айда“.

В наградната система на Годишната класация се дават две поощрителни награди. И тази година те са за изпълнение на автентична песен и за изпълнение на обработена песен.

Наградата за изпълнение на автентична песен е за момичетата от Фолклорна група “Славейче“ към НЧ „Кл. Охридски“- с. Осеновлаг, общ. Своге. Те заслужиха тази награда за изпълнението на песента си “Бухал буха”.

Втората поощрителна награда, която екипът на „Балкан фолк“ дава, е за изпълнение на обработена песен. За 2018-та година тя е за Женски народен хор „Плетеница“ към НЧ „Съвременник – 1986“ – гр. Пловдив.  Отличената песен е със заглавие “Седнала Гинка”.

Кои са 12-те песни-победителки през 2018г., удостоени със званието „Песен на месеца” и състезавали се в годишната класация на Еврофолк ТВ, ще научите от 934 бр. предаването: https://www.youtube.com/watch?v=HwuZTksY0pU

Източник: tv.eurofolk.com