„Дивата муха“ се разходи в Копривщица и Клисура

В два поредни епизода авторите на бТВ предаването „Дивата муха“ се разходиха из улиците на бунтовните Копривщица и Клисура, следвайки маршрута от Панагюрище през Стрелча. Бяха представени емблематични места от тези красиви средногорски градчета, пазещи духа на априлци и уюта на старите възрожденски къщи. Димитрела Румева с усмивка ни показа своите приключения из калдъръмените копривщенски улици.

„В тези градчета сутрин се будиш от кукуригане на петел, но ядеш чиста храна и домашно приготвени закуски, също както е било в миналото„, сподели водещата, възхитена от гостоприемството и чистотата в Копривщица. „Чувстваш се на мястото си истински, а когато погледнеш напред ти става едно широко и спокойно на душата“, каза още Румева, прекрачвайки прага на Дебеляновият бащин дом с белоцветните вишни.

Копривщица… „Научихме също, че в съвременна Копривщица все още е един град, в който живеят млади хора“. Това изречение на Димитрела Румева подсказва, че много малка част от екипите на националните медии познават красивите средногорски градове, в които не само че живеят много млади хора, но тези млади хора притежават непримирим дух, множество таланти и готовност да помагат в нужда на всеки. Визираме отново младите копривщени, които за кратко време разгърнаха кампания в подкрепа на белодробната болница, предназначена да лекува жителите на Софийска област. Същите тези неуморни млади хора от копривщенския духов оркестър, от танцовите трупи, учениците от СУ „Любен Каравелов“. София не е България! България е по-скоро Панагюрище, Петрич, Челопеч, Стрелча, Копривщица, Клисура… Там, където се съхраняват ревностно българските традиции, обичаи и истории на великите българи – освободители на Отечеството!

„В Копривщица неусетно започваме да използваме забравени думи като свобода, храброст, чест, любов към Родината“…

В предаването се включи и председателят на ОбС-Копривщица Борис Подгорски, който разказа за вярата на копривщенци и за емблематичните събития, случили се в Копривщица през годините:
„Копривщенци са горди хора. Добри хора. Успяли в годините да запазят българщината. Да съхранят тази българщина. Благодарение на тях основно този град е такъв, какъвто го виждате.
Дълги години съм живял в София, но реших да се завърна в Копривщица, защото това е моето място. Израснал съм тук. Учих тук. Живота ме отвя в София, за което не съжалявам. Големият град с всичките си недостатъци има и предимства. Смятам, че човек е нужно да излезе, да се научи, да поработи, да види. Моралното задължение смятам, че е да се върнеш на мястото, от което си тръгнал и да помогнеш на поколенията след тебе да разберат, че има доста по-ценни неща от чисто материалните, ежедневието, преходните неща, които за съжаление, малко поизпъкват.
Неизбежно и Копривщица е засегната от тази демографска криза, в годините. Макар и малко, още повече от това, което заслужава града, младите хора ги има. Занимават се предимно с туризъм. Това е основният им поминък. Малко със земеделие. Малко животновъдство. Хората от Копривщица имат идеи и не се страхуват да ги осъществяват“…

За да видите с нови очи Копривщица, да се подсетите колко е обаятелна и красива, посетете я! Тя е част от Средногорието!