ДЕ СЕ Е ЧУЛО-ВИДЯЛО ПОЖАРНИКАР НА КМЕТ ЧЕСТ ДА ОТДАВА ????

снимка: Община Пирдоп

2-ри юни. Ден, посветен на Ботев и падналите за Родината. Да е свободна и да пребъде. В Пирдоп и Златица треска ги тресе общинските ръководители – празници организират, венци да поднасят, почест да отдават. На кого и за какво, обаче? Въпросът е риторичен.

Ботевите пирдопско-златишки чествания съвсем не са посветени на Ботев. Той е за прикритие, така да се каже. За параван служи Ботевото дело. А иначе си празнуват партизаните – по живковски с шумкарски манталитет. Пирдопските венценосители се поосвестиха и дали заради хорска срама, или защото не се долюбват със златишката кметица, изместиха мероприятието на пирдопска земя – в двора на началното училище, а не както досега от години го правеха – наред със златишките общинари на Бакаджик – срещу златишките гробищата и бирата-скара.

Паметник за чудо и приказ си имаме на Братската могила. Само дето не е на Ботев и няма нищо общо с него. Дебелоочие и дебелокожие… Венци, платени с общински пари, се поднасят на “падналите” за свободата през периода 1923-1944 г.

Леят се едни ми ти слова, ум да ти зайде… Христо Ботев в гроба си да се преобърне, ако ги чуе… Промиват се детски мозъци… Деца прославят някакви партизани… Гротеска картина…

И всичкото това уж “посветено” на Ботевото дело и на истинските българи, паднали за Отечеството…

Спомням си една интернет-дискусия между Георги Острев от Златица и видна социалиска от същия град. На дълго и на широко двамата разясниха кои са и какви са тези, чиито имена са изписани на Бакаджик. Спомням си, че повечето от тях все известни с не дотам читави дела… Ама, нейсе. За днешните техни наследници това са бели кахъри. А Ботевото дело за тези комунистическо-социалистически умове е нещо непонятно и объркващо даже, щом го приравняват с това на местни разбойници.

Снимка: Община Пирдоп

В Пирдоп пък съвсем се отплеснаха. Освен ако не си отглеждат нов президент от червената квота. Щото, видиш ли, ни в клин, ни в ръкав, на пирдопския кмет Ангел Геров му отдаваха чест по време на заря-проверка, проведена в навечерието на 2-ри юни. Отдаваха му чест досущ като на Румен Радев по време на гергьовски парад. И не само учениците, а и служителите от Районна служба “ПБЗН” – Пирдоп бяха чинно строени и козируваха. Да се чудиш и те ли са на подчинение на общината, или са към ГД “ПБЗН” – МВР? И откога Ангел Геров е командващ военни сили? И с какъв чин?

Де се е чуло-видело военни почести да се поднасят на кмет?! Не знам на друго място да се е видяло, но в наш Пирдоп и на това станахме свидетели.
Внимавай Румене, пази се Радев… Ангел Геров се задава… Тренира усилено по паради военни почести да приема… Същински главнокомандващ пирдопски…А може и за министър на отбраната да се цани, че то не се знае знае ли се… Множествени са му възможностите, още по-множествени са му мераците… Явно!

Казват, че за тия работи си имало дебели книги. И етикет някакъв трябвало да се спазва. И не може всеки да си прави каквото си ще в тая държава, защото има правила, има ритуали, има ред. Е, може за някои да има, но за нашите средногорски социалистически кметове няма. Тия са с друга мая месени – тяхна си от едно време, когато партията беше само една.

Досега не съм видждала на друг кмет в България почест да му отдават ученици. И пожарникари не бях виждала на кмет да козируват. Камо ли самодейци, олицетворяващи борци-освободители. Все едно Левски да отдава чест на Ангел Геров, или Христо Ботев, облечен в своята четническа униформа. А защо не и Георги Бенковски, па след него Панайот Хитов…

Ех, Ангеле, Ангеле, време ти е малко да се позамисляш, преди да се връзваш на тия, дето ти пишат сценариите и словата. Нещо не са съвсем наясно с етикецията и с протокола. Но пък ти си знаеш най-добре на кого да се довериш и на кого от общинските пари да платиш. Шоуто си е за твоя сметка. Резилът, обаче, е за сметката на пирдопчани, дето се дивят на случващото се. И то тогава, когато са се събрали да се поклонят на Христо Ботев – Светинята българска!
Петя ЧОЛАКОВА