Деца от Средногорието пишат сценарии и снимат с професионална камера

Искам да се науча да снимам с професионална камера – това беше най-честият отговор, който ученици от Средногорието, които участват в проекта „Да направим филм“ дадоха след практическото обучение по операторско майсторство, монтаж и звук. Обучението се проведе в Туристическия информационен център в Златица от режисьора д-р Росица Младенова и оператора Олег Владимиров. Инициативата е на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД и се осъществява съвместно със Сдружение „Арлекин“.

„Избрах си да съм оператор, за да се науча да снимам с камера. Досега не съм държал в ръцете си професионална камера“, казаЗлатан Патин от ПГ „Златица“. Виктор Митов е избрал също да бъде оператор. „Много обичам да снимам и това ми е хоби. Снимам основно пейзажи. Очаквам да науча много повече за правенето на видеоклипове, кадрирането и т.н.“, каза Виктор от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Чавдар.

София Тороманова от СУ „Л. Каравелов“ – Копривщица“ си е избрала да бъде сценарист. „Интересувам се от актьорско майсторство и ще придобия ценен опит“, споделя ученичката. Екипът, в който е тя, е избрал да прави филм за професията на еколога. „Харесва ни това, че се грижи за опазването на Земята. Това е първият подобен проект, в който участвам. Пиша стихове и участвам в театрална школа“, разказа София.

Над 35 деца от училища от Средногорието се включиха в проекта, като избраха своите професии в киното – оператор, монтажист, сценарист, продуцент, осветител и т.н. по този начин те ще се докоснат до магията на киното и ще научат интересни факти как се прави филм. И не само това. Ще имат възможността да направят късометражни филми за професии на хора, които работят в Обогатителния комплекс на Елаците-Мед АД – обогатител, еколог, механик, електроинженер КиП и А и технолог на хвостохранилища.

Организаторите на инициативата „Да направим филм“ от Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД пожелават успех на участниците. Филмите ще участват в международен конкурс.