Децата от ДГ „Слънце“ – Златица на екскурзия в Копривщица

По случай 147-мата годишнина от избухването на Априлското въстание, децата от ДГ „Слънце“ – Златица и техните ръководители посетиха емблематичния град Копривщица, където гръмва Първата пушка, давайки началото на Априлското въстание. Организираното пътешествие в борбения средногорски градец се осъществява със съдействието на осигурения от Община Златица безплатен превоз.

Децата от златишката детска градина посещават паметника и къщата-музей на водача на въстанието в IV-ти революционен окръг родения в Копривщица Георги Бенковски, запознавайки се с чутовното му дело, докосвайки се до неговата униформа, личното му оръжие и присядайки около огнището, край което вечер се е събирало семейството на революционера.

Повече за изживяванията на златичанчета в борбена Копривщица разказва учителката Младенка Петрова:

„С голям ентусиазъм децата изкачиха многобройните стръмни стъпала, водещи до паметника на Георги Бенковски и при вида и внушителните му размери, останаха смаяни. Учителите им разказаха за огромния принос на Георги Бенковски за освобождението на българския народ. 

След като посетихме къщата-музей на Бенковски, заведохме децата в Музея на хляба и традиционните храни. Веднага след прекрачването на прага му, децата бяха посрещнати с много и интересни игри, чрез които служителите успяха да им разкрият тайните на мекия и вкусен български хляб. С музика, танци и облаци брашно, децата се докоснаха до процесите смилане, месене и оформяне на тесто. Накрая за добре свършената си работа, те получиха своите вече изпечени произведения“.

Информация и снимки: ДГ „Слънце“ – Златица