Децата на Копривщица с инициатива в подкрепа на белодробната болница в София

Не знам дали в суетнята, обвзела ни по отпразнуването началото на новата година, някой от Средногорието успя да осъзнае колко е трагична ситуацията с Белодробната болница в София, в която се лекуват гражданите от областта. Аз лично, признавам си, съм пропуснала тази новина и затова малко се учудих, когато от Община Копривщица ме поканиха на Концерт-базар с благотворителна цел в СУ „Любен Каравелов“.

Винаги съм се стремяла да подкрепям подобни инициативи, защото те са пример не само за подражание, но и са средство за възпитание – в съпричастие, в толератност, във взаимопомощ. Тези три неща напосредък липсваха в Средногорието – поне такива, които са искрени, а не плод да нечии суетни стремления ала „вижте ме, та се почудете“, на каквито ставаме свидетели и по нашите географски средногорски ширини. Всяка една благотворителна кауза трябва да си заслужава. Тя трябва да е добре обмислена и насочена към истинските нужди на хората, а не просто да се юрваме да правим някакви кампании, от които ефект кой знае какъв – няма. Поне моето мнение е такова – като се сетя за куклата в Пирдоп, която не знам колко помага, но определено създава много главоболия на шофьорите. Лично мое мнение е, че тези капачки щяха да са много по-полезни ако бяха отишли за медицинско оборудване, а не за призрачни кукли по тротоарите, но това е друга тема.

Темата днес! Темата на деня е, че януари 2020-та година е месец на  Доброто и неговите неочаквани проявления! Доброто, което се ражда от обичта на едно дете към неговия баща и вдъхдовява възрожденците от Копривщица да се обединят и да откликнат на призива на Йоана Палавеева. А Йоана е едно умно и красиво момиче, чиито баща е управител на лечебно заведение, което в последния ден на отиващата си 2019-та година лумва в пламъци.  Разтревожената Йоана пише своето послание и го пуска във фейсбук. Вик за помощ! Вик за подкрепа! Вик за съпричастие! Защото баща ѝ страда, а оттам и цялото ѝ семейство.

На 6-ти януари Йоана Палавеева отправя своя призив към всички нас, жителите на Средногорието, за които е предназначена СБАЛПФЗ-София област с управител д-р Кирил Палавеев:
„Споделям това и ви моля за помощ, първо защото това е болница и всеки ден има стотици хора, които се нуждаят от медицинска помощ и второ, защото директорът на болницата е баща ми. През последните няколко години аз почти не го виждам, защото той и неговият екип правят всичко възможно за тази болница. Тя се превърна в неговият живот, толкова труд е вложил в нея. В началото беше една затънала в дългове развалина. До 30.12.2019 г., те развиха почти пълният и капацитет и направиха основен ремонт, но разбира се в момента ще говоря конкретно за баща ми. За мен той е най-добрият и достоен човек, когото познам, винаги е помагал на хората, никога не е казал НЕ на някого и в момента той се нуждае от помощ НЕКА МУ ПОМОГНЕМ. През тези години работеше ден и нощ за него нямаше почивка или отпуск, липсва на цялото ни семейство и всички тъгуваме за него, защото се съсипва и точно, когато най после щеше да бъде с нас на едни от най-святите празници се случи това… Трябваше да излезне в отпуск до 14-ти януари, а сега вече трети ден спи в болницата. Знам, че всеки ден се случват и по-лоши неща и винаги може и по-зле.
Но моля ви като дъщеря обичаща баща си, който наистина е съсипан от работа, ценяща неговото здраве и нерви, нека му помогнем да оправи болницата, нека поне малко го олесним. Това е банковата сметка “BG 60 CECB 9790 10H1 0564 02 “получател СБАЛПФЗ София Област ЕООД”,
ако някой има възможност нека помогне. Моля ви споделяйте този пост.
Нека с малко помощ нашата държава стане едно по-добро място“…

И Доброто не закъснява! Посланието на Йоана от Богоявление достига до нейните приятели, съученици, учители и съграждани от Копривщица. Богоявлението е на лице. Цялото ръководство и ученическо войноство на СУ „Любен Каравелов“ запретва ръкави и организира благотворителен концерт за подпомагане на болничното заведение. Събитието е организирано за съвсем кратко време и се провежда на 10.01.2020 г., като в него вземат участие всички. Духовият оркестър към училището подарява за каузата своите невероятни изпълнения. Детските очи греят от възторг, че могат да бъдат полезни и да подкрепят идеята, да бъдат съпричастни и да покажат на останалите, че задружно могат да помогнат на изпаднал в беда приятел. И на неговият баща, който винаги се отзовава и помага на всеки. Защото Доброто е заразно! Доброто се предава със светкавична бързина! Да правим Добро е наше изконно право и отговорност! Доброто и добрината на децата ще спасят този Свят!

Важно е да се отбележи, че само за два дни децата от Коприщица успяха да съберат 1878,60 лв. На благотворителният концерт и базар, организиран от СУ „Любен Каравелов“-Копривщица са дарени 1528,39 лв. Инициативата ще продължи и през следващите два дни, като днес (11.01.2020 г.) от 13.30 ч. на центъра на град Копривщица децата са приготвили още музикални изненади, които да ни поощрят да отворим сърцата си и подпомогнем каузата им. А тя е толкова важна за всички нас. Белодробната болница, която децата на Копривщица спасяват, се използва от населението на цялата Софийска област. Инициативата бе изцяло подкрепена и от местната власт в лицето на кмета на Община Копривщица Бойка Дюлгярова, от председателя на ОбС-Копривщица Борис Подгорски, от общинския съветник Стоян Павлов, който е и учител в училището.

Сърдечните благодарствени думи на д-р Палавеев към инициаторите и участниците в Благотворителния базар-концерт поднесе дъщеря му Йоана Палавеева:
„Уважаеми съграждани и мили деца от град Копривщица,
От името на персонала на белодробната болница София област и от мое лично име искам да изкажа най-сърдечната си благодарност за оказаната помощ и съдействие в този тежък момент за нас. Момент след сполетялото ни бедствие. Трогнати сме от вашето милосърдие, човечност и съпричастност към нуждаещите се болни и персонал, за да може нашата болница да продължи да работи и занапред.
Искам да ви уверя, че всички средства от тази кампания ще бъдат използвани по предназначение за възстановяване дейността на лечебното заведение, която е необходима за жителите на София област. 
Тази ваша благотворителност затвърждава у нас вярата в добротата на хората и дава смисъл на нашата работа. 
Още веднъж благодаря от сърце за подкрепата и оказаното съдействие“.

Благодарим на д-р Кирил Палавеев, че е възпитал толкова добре своята дъщеря и я е научил да бъде добра, съпричастна, отговорна към обществото, толерантна и усмихната. Този пример на обич и задружно семейство ни кара да се гордеем, че именно в Копривщица и Средногорието растат такива добри деца! Този пример обединява и ни кара да вникнем дълбоко в значението на думи като: обединение, задружие, заедност! Защото е истина и за пореден път се доказва, че сговорна дружина планина повдига. А където царят сговор, разбирателство и желание за взаимопомощ – там е истинският земен рай!

В денят на думата „БЛАГОДАРЯ“ сърдечно Благодаря, че Ви има, мили млади жители от Копривщица! Благодаря на Йоана Палавеева и на Валерия Кунчева, една лъчезарна копривщенска девойка, една от водещите на Благотворителния базар-концерт.

Всеки, който желае да се включи във възстановяването на „СБАЛПФЗ-София област” и подпомогне усилията на нейния управител д-р Кирил Палавеев, родом от Копривщица, може да го направи още днес – на площада в град Копривщица от 13.30 ч., както и да внесе средства на банковата сметка, определена за това: BG 60 CECB 9790 10H1 0564 02 – получател СБАЛПФЗ София Област ЕООД.

Изказвам призив и надежда, че местните предприятия също ще се включат в инициативата да подпомогнат възстановяването на именно тази болница, в която местните граждани се лекуват от редица белодробни заболявания. Вярвам, че ще го направят! Благодаря!

С гордост: Петя ЧОЛАКОВА