Децата в Златица получиха подаръци по случай 1-ви юни

Община Златица занесе подаръци в двете детски градини в общината и пожела на децата да растат здрави, щастливи и безгрижни. Иницативата е по повод 1-ви юни – Международния ден на детето, чието отбелязване стартира през 1925 г., като тогава е честван едновременно в 51 страни по света.

Кметът инж. Генов изпрати своите поздрави на децата, техните родители и възпитатели, като им пожела най-вече здраве и много усмивки през днешния празничен ден и занапред.

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите за детското здраве, състояла се в Женева.  Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 г., когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г.

Именно в Деня на детето двете детски градини „Слънце“ и „Вяра, надежда, любов“ в Златица стартираха дейност, след заповед на кмета инж. Стоян Генов във връзка с разпоредбите на МЗ, съобразени с мерките за осигуряване на здравословни и безопасни условия за децата и служителите, свързани с предотвратяване разпространението на Covid-19.

Площите на двете детски учебни заведения бяха старателно дезинфекцирани преди откриването и възобновяване на работата им – при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания и противоепидемологичните мерки.

Източник: Община Златица