Денят на християнското семейство и християнските ценности

На 21-ви ноември православната църква отбелязва Въведение Богородично, като тази дата е определена и за отбелязване на християнската младеж. Според това какво е времето на този ден, народът гадае какво ще бъде то през цялата следваща година.

По случай светлия празник средногорските общини организираха чествания. Община Пирдоп отбеляза празника с тържествен водосвет, отслужен от отец Недко Бръмбаров и представление от възпитаниците на пирдопските детски градини.

Книжки на децата подари Станислав Готев, отбелязвайки, че не бива децата да се делят на такива от Пирдоп и на такива от Душанци. Станислав Готев: „Мога да кажа, че като едно голямо семейство в Община Пирдоп ние не трябва да се делим, затова зарадвахме и децата в село Душанци, за които не бе осигурена възможност да се изявят на мероприятието, организирано от общината. За мен е важно всички деца в голямото семейство да бъдат с равен старт и да получат равни подаръци. Само по този начин можем да учим и възпитаваме децата си за добродетелите на християнството”.

Десислава Толинова и Станислав Готев подариха книжки и да децата, които в момента се намират в детското отделение на МБАЛ – Пирдоп.

Отец Недко Бръмбаров обясни символиката на празника и неговото значение за всеки християнин: „Мили деца, скъпи учители, братя и сестри! Днес (на 21-ви ноември) православната църква чества един от големите християнски празници, посветен на Светата владичица наша Богородица – Въведение Богородично в йерусалимския храм. Този празник е и ден на християнското семейство, а също така и празник на учащата се младеж. Като гледаме тези малки прекрасни деца, които изпълниха тази музикална програма, и си представяме малката Дева Мария как се изкачва по стъпалата на храма, за да бъде приета от първосвещеник Захари. Нека да бъде честит празникът и Светата владичица наша Богородица да закриля както тези малки деца, тези прекрасни слънчица, тези красиви цветя, като от една прекрасна градина, а също така и техните родители, и техните семейства. И нека благословението на нашия Господ Бог Исус Христос да бъде с всички вас. Амин! Честит празник!.

В Челопеч пресъздадоха атмосферата на християнското семейство от онези времена, когато домовете на българите са се изпълвали с трепет и очакване на светлите празници, а край семейното огнище са се изпълнявали отколешни ритуали. Подредената етнографска изложба е плод на неуморните усилия на всички челопечани.

Секретарят на НЧ „Труд и постоянство” Мери Луканова направи кратко резюме: „С общи усилия в днешния забързан ден създаваме празник и затвърждаваме нови традиции като тази да показваме ръчно изработени предмети и свидетелства за майсторството и чувството за красота на хората от нашето село. Тази година, в деня на християнското семейство, решихме да се върнем назад – в нашия стар и не толкова отдавнашен патриархален бит и поминък. Получи се една невероятна изложба с много ценни експонати, които са неотменна част от бита и поминъка на нашите предшественици. Облекла, предмети, изработвани от нашите деди, баби, майки и използвани по време на някогашните семейни празници.

Постарахме се със събраните изложбени експонати да възстановим атмосферата при различни дейности от миналото – земеделската, дърводелската, замесването на хляба, подсирването на сиренето, готварството, тъкарството, от стана и преждата до платното. Също и от по-новият век. Подредихме и празничен домашен кът. Не пренебрегнахме историята от по онова време, когато в хоремага се е появила сметачната машина, а в домовете първите грамофони, радиоприемници, или както си ги спомняме – радиоточките, по които съобщаваха някога дори за сватбите и за кръщенетата. Някои от изложбените експонати, благодарение на нашите дарители, вече са собственост на читалищната сбирка. Благодарим за родолюбивата воля на читалищните дарители”. По повод празника бе поднесен и стих от Ники.

Иглика Дионисиева разказа детайли от празника, посветен на християнското семейство и значението, което носи той днес.

Дарителите получиха грамоти и книги. Сред тях се наредиха Делка Узунова, Ненка Павлова, Златан Павлов, Гена Петрова, Маргарита Кръстева, Мария Македонска, Донка Анева, Нина Стоянова, Веса Бантова, Петър Цонков, Златка Главанджиева, Радка Караджова, Филип Вътев.

Мери Луканова изказа благодарност от името на НЧ „Труд и Постоянство”: „На всички дарители искам да благодаря, че дадоха късче от от дома си, късче от своето минало, за да го донесат в читалището и ние да го запазим за бъдещето”.

снимки от събитието: Пирдоп, Челопеч