Денят на паметното българско Съединение

6-ти септември. Емблематична дата от историята на България. Родната и Святата. Майката-закрилница. Тази, заради която са жертвали живота си хиляди знайни и незнайни родолюбци. За родното Отечество умираха под знамената. Свобода или Смърт!

На 6-ти септември 2018 г. българите отново отбелязаха тържествено и с преклонение Деня на святото Съединение – отчетлива крачка към Независимостта Българска. Е, почти всички, защото в Златица на тази паметна дата за пореден път се случи осквернение на светлата и свят исторически ден. Кметицата златишка, в едно с шепа свои следовници, склони глава пред делата на човека, създал концлагерите в България, провел насилствена колективизация и планирал най-кървавия атентат в българската история – атентата над църквата „Света Неделя“, при който загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си.

6-ти септември! Ден на преклонение пред героизма и саможертвата отбеляза целокупна България… Богобоязливите българи с трепет и очакване сведоха глави пред подвига на дедите ни в този велик за страната ни ден.

Но, уви, не точно този подвиг се отбеляза в Златица. Остана той забравен от общинската управа, която за пореден път направи печално известен злочестия град. Златица отново тъне в тъмнина и мрак, потопена до шия в корупция, злоупотреби, кражби…

В Деня на Съединението за пореден път в Златица бе посято Разединение… За пореден път демонстрираха защо и поради какви причини именно Златица е най-западналата средногорска община… И макар, че няма място за сравнение, то всеки неминуемо го прави, поглеждайки как се развиват Челопеч, Чавдар и Мирково, и как затъва Златица… В Пирдоп поне общинската управа абдикира и, както казват будни пирдопчани, отиде да си почива и да се наслади на СПА-процедурите, които предлагат курортите по празниците…

В Община Челопеч отбелязаха Деня на Съединението с поднасяне на венци, изразяващи почитта на челопечани към чутовното дело. И с прекрасните патриотични изпълнения на Вокална формация „Робев“ – млади лица, нови гласове, класически и модерен звук, завоювала първи награди от световни музикални форуми.

Напоен бе челопешкия въздух с възрожденски песни и патриотичен плам: Пустите клисурци… Кой уши байряка… Боят настана!

Съединението прави Силата! И тя е видима и отчетлива в Челопеч!

Разединението, осквернението и позора са видими в Златица и са в резултат на пагубното управление, което я затрива с бързи темпове… Затова и златишкият площад за поредна година на 6-ти септември остана пуст и сиротен… Единствено скупчилите се около паметника на Вълко Червенков 10-на души, предвождани от Магдалена Иванова, се захласваха на прочетеното от общинската съветничка Стоянка Балова. За награда присъстващите, сред които известната кметска майка Станка и още по-известните Пешо и Койка, получиха депутатско ръкостискане – лично от БСП депутата Лало Кирилов, дошъл да изрази почитта си към един от виновниците за нелепата смърт на родения в Пирдоп виден и сърцат българин генерал-майор Стоян Пушкаров, началник на артилерията във 2-ра армия през Първата световна война, загинал при атентата в църквата „Света Неделя“ на 16 април 1925 г. Атентат организиран и осъществен под вещото ръководство именно на Вълко Червенков.

Генерал-майор Стоян Пушкаров е брат на видния пирдопчанин Никола Пушкаров – първият български почвоизследовател и родоначалник на почвознанието в България, както и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Жалко е, че дори по време на националните празници български се сее разединение, омраза и се скверни истинската памет и история българска. Но е и показателно! И докато в Златица се случват подобни позорни неща, тя ще е на това дередже – заслужила съдбата си.

Видимо там, където тачат историята, вярват в Съединението и неуморно работят за по-добро бъдеще на родния си край – сърцато, с устрем и опование в християнските ценности – обликът е друг и личи отдалеч. Така е и в Челопеч.