Денят на Екатерина е и Световен ден на танца!

По инициатива на ЮНЕСКО 24-ти ноември е обявен за Световен ден на танца. Празнува се от 1982 г. Датата съвпада с рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер – реформатор и теоретик на хореографското изкуство, по известен като „бащата на съвременния балет”.

Жан Жорж Новер е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц. Знаменитият балетмайстор е работил в парижката „Гранд опера“ и в операта в Лондон. Поставил е над 80 балета.

Основната идея и цел на Международния ден на танца е да отпразнуваме танца, да се насладим на универсалността на тази форма на изкуството, да бъдат прекосени всички политически, културни и етнически бариери и да се сближат хората чрез един общ език – ТАНЦЪТ.

На 24-ти ноември всяка година целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник – театрални опери и балети, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременни балетни и народни танци и други, както професионални, така и самодейни артисти, танцьори, които обичат музиката и танците.

България има своите народни танци, смайващи световната общественост със своя колорит, ритми и послания. „Те са най-ярката украса на селския ни бит, най-изящните произведения на българския творчески гений“, пише д-р Стоян Джуджев, професор в Държавната музикална академия, в своята книга „Българска народна хореография“ и отбелязва, че „в ритъма на танца живее колективният дух на българите, а в кръжните движения на играчите намират израз всички подсъзнателни импулси, всички копнежи, възторзи и блянове на целокупния народ“.

Честит празник на всички танцуващи със сърце!

Подготви: Петя Чолакова
Снимки: Личен архив