Девет пирдопски ученици с дарение от Община Пирдоп

По инициатива на Община Пирдоп, 9 деца, учащи се в пирдопски училища, получиха парични дарения, връчени им лично от кмета Ангел Геров и директорите на съответната образователна институция.

В слънчевото утро на 30-ти декември Ангел Геров – кмет на община Пирдоп и Ненка Рашева – директор на ПГМЕ-Пирдоп бяха в Златица, пред дома на Захари Алипиев – ученик в 8-ми клас в пирдопския техникум. Те се срещнаха с бабата на Захари – Стоянка Алипиева, която се грижи за него. Специално за списание „Средногорски БАГРИ“ кметът Геров разказа повече за инициативата, събрала 4500,00 лв. за нуждаещи се ученици:

„Средствата бяха събрани от Коледния базар, който организира община Пирдоп съвместно с училищата от общината. Тя бе насочена към подпомагане на деца, които са в затруднено положение и са ученици в пирдопски училища. Директорите на учебните заведения направиха предложения за деца, които да бъдат подпомогнати. Сумата, която сме събрали, възлиза на 4500,00 лв. Разпределена е между девет деца, които днес, макар и малко след коледните празници, с малко закъснение, но все пак за новогодишните да можем да допринесем за по-веселото им отпразнуване. Радвам се, че можем да допринесем децата да се почувстват по-добре и да знаят, че ги подкрепяме. Нека имат малко по-весели мигове в трудното ни ежедневие“.

Емоционално и със сълзи бабата на Захари Стоянка Алипиева благодари на кмета Геров и директорката Рашева, пожелавайки си да има повече такива инициатива в помощ на нуждаещите се и за тяхна подкрепа: „Дай Боже, да има още много такива отзивчиви хора. Че съм затруднена – затруднена съм, но подобни жестове са много важни за мен, за да мога да отгледам добре своя внук. Той днес не е тук, за да благодари лично, но от негово име Ви поднасям най-искрени благодарности и пожелания за здраве и успехи. Захари расте много бързо и вече е колкото г-н кмета, вече се губя пред него. Ще купим анцунг, маратонки. Надявам се да стане добър човек. Всички грижи полагам за него. Още веднъж много Ви благодаря за оказаната подкрепа“!

Ненка Рашева пожела средствата да бъдат похарчени за хубави неща, със здраве да бъдат използвани. „Захари е добро дете и заслужава. Аз му пожелавам – сега помагаме ние, един ден той да помага. Така да се развие, че да може той да помага. На тебе да помага и на други хора да помага“.

Ангел Геров с усмивка отбеляза, че младите хора растат бързо. „Това им е задачата – да учат и да се развиват. Тези инициативи би трябвало да са един урок и за младите хора, че благотворителността, макар и малко, когато е от сърце – помага. Не всеки има възможност да отдели, но много хора по мъничко се получават нещата. Така, както се случи сега. Да, за първи път го правим, но мисля, че имаме успех и ще продължим и занапред. Имаме и други идеи, които да са в полза на децата“.

Г-жа Ненка Рашева пожела да бъде уточнено, че снимките са по желание на Стоянка Алипиева и предложи да вземем повече информация от друга медия. Благодарим ѝ за съвета!

На изпроводяк Стоянка Алипиева още веднъж благодари на кмета Геров, който дойде до дома ѝ пеша през златишките дупки и калища.

Коледният базар, проведен в Пирдоп под егидата на кмета Ангел Геров, съвместно с пирдопските училища, е едно добро начало за доброто в Пирдоп и Средногорието. Събраните средства не са никак малко – 4500,00 лв., което показва, че средногорци са хора, готови да подадат ръка и да бъдат съпричастни към нуждаещите се. Средствата са събрани в продължение на два дни – 22 и 23 декември. Каузата за набиране на средства за подпомагане на нуждаещи се деца освен от пирдопските училища, е подкрепена и от детските градини на територията на общината, които по традиция взимат участие в базара със свои благотворителни щандове. Служителите от общинската администрация също се включват с ръчно изработени подаръци, празнична украса и коледни сувенири.

На проведена нарочна работна среща Ангел Геров съвместно с директорите на учебните заведения взимат общо решение сумата от 4500,00 лв. да бъде разпределена между девет нуждаещи се деца от община Пирдоп. Всяко от тях ще получи сумата от 500 лв., която ще му бъде предадена от кмета и директора на училището (или детската градина), в което детето учи.

Кметът Геров подчертава, че зад успеха на каузата стоят общите усилия на участниците и посетителите на базара. Той изказа благодарност на всички ученици, преподаватели, родители и общински служители, участвали в инициативата с ръчно изработените си изделия. Кметът благодари също на жителите и гостите на общината, които си закупиха изделия от благотворителния базар, като по този начин изразиха съпричастността си и подпомогнаха общата ни кауза.

Подготви: Петя Чолакова