Две нови лица са под карантина в Средногорието – в Пирдоп и в Каменица. РУ-Пирдоп наблюдава 28 души

Обстановката към 13.30 ч. днес в средногорските общини е спокойна. Няма информация за регистрирани заболели от Covid-19 лица. Едно лице е поставено под карантина днес в Пирдоп, с него наблюдаваните в пирдопска община лица към днешна дата са 8. Кметът Ангел Геров призовава жителите на общината да не злоупотребяват, подавайки фалшиви сигнали на телефон 112, които допълнително натоварват извънредната ситуация, в която се намираме всички. Община Пирдоп стриктно следи за спазване на издадените заповеди и въведени мерки, целящи спиране заразяването с коронавируса. 

Един новопростигнал има в с. Каменица, община Мирково от снощи. С него наблюдаваните лица в Каменица стават 3, а на територията на община Мирково общо 4. На две от лицата в с. Каменица карантинният период изтича след 2 дни, на лицето от с. Смолско – утре.

Един е поставен под карантина в Община Златица. Установено е, че лицето няколко пъти е нарушило карантината, като граждани са сигнализирани общинските органи за предприемане на мерки. Лицето е предупредено от служителите на МВР. Председателят на Общински кризисен щаб Златица Стоян Генов продължава да не отговаря на телефонните ни обаждания, за да получим своевременна и актуална информация за случващото се в община Златица.

в Челопеч лицата, поставени под задължителна карантина са 6, в Антон – 2, в Чавдар – 1. В Копривщица те са 6. По информация на Община Копривщица в града са пристигнали много жители с настоящи адреси, избрали в извънредното положение да пребивават във възрожденския град. В момента в Копривщица има близо 3000 жители.

Органите на РУ-Пирдоп съблюдават спазването на въведените епидемологични мерки и карантинните срокове на лицата, които са поставени под карантина. Такива по списък в РУ-Пирдоп са 28 лица.

Гражданин зададе въпрос относно преустановяване работата на вендинг машините, давайки за пример Община Бургас, където били затворени от кмета. Зададохме този въпрос на кмета на Община Пирдоп Ангел Геров, който отговори, че не смята за необходимо да бъде въвеждана тази мярка. Като пример той посочи, че в Пирдоп автоматите от този вид са 5. При положение, че са затворени всички заведения, редно е човек да има откъде да си купи едно кафе. Зареждането на вендинг машините става при стриктно спазване на епидемологичните мерки.

Личните предпазни мерки при използването на вендинг машините са елементарни. Всеки човек може да избърше съответния бутон с мокра кърпичка, или да използва ръкавици. Много по-важно е спазването на стриктна лична хигиена от всички, честото измиване на ръце, спазването на дистанция, както и другите въведени противоепидемологични мерки.

Бъдете отговорни! Останете си вкъщи!

Информация от общинските кризисни щабове и РУ-Пирдоп